Magyarokról szólt a Bundesliga

Magyarokról szólt a Bundesliga

A magyar futball két legértékesebb „exportcikke” feszült egymásnak az elmúlt hét végén a Bundesligában: az RB Leipziggel 2022-ig szerződést hosszabbító kapus, Gulácsi Péter szerepelt az egyik oldalon, a Hertha kispadján a 100. bajnoki mérkőzésen helyet foglaló Dárdai Pál a másikon. Nagy meglepetésre a berliniek győztek 3-2-re, akik ezzel eltávolodtak a kiesőzónától, a lipcseiek viszont a kudarc ellenére is maradtak az élbolyban.

Gulácsi csapata kiemelkedően változatos, a 25 fős keretben 16 légiós szerepel
Forrás: AFP

Dárdai Herthája a tizedik legértékesebb kerettel rendelkezik, a Transfermarkt becslése szerint 95,6 millió eurót érnek az Olim­piai Stadion hazai öltözőjében helyet foglaló labdarúgók. Gulácsi Lipcséje más kategória: a harmadik legtöbbre, 256,6 millióra taksálják az együttest. A piaci értékek és a jövedelmek között ritkán van jelentős eltérés, a liga kiemelkedően legjobb kereseti lehetőségét, évente átlagosan 5,73 millió eurót a Bayern München biztosítja. A vastagabb pénztárcák sorában a Borussia Dortmund (3,02) és a Wolfsburg (1,96) következik, az RB Leipzig hatodik (1,4), a Hertha pedig tizedik (1,1) a listán.

Hírdetés

Hiába a főváros egyetlen Bundesliga-csapata, a Hertha sohasem bővelkedett anyagi javakban, a lipcsei történet sokkal egyedibb. Az energiaital-gyártó Red Bull azzal a céllal vásárolta meg 2009-ben az ötödosztályú SSV Markranstädtet, hogy tíz éven belül az élvonalban szerepeljen az együttes. A pénz forrása tehát a névadó főszponzor révén sosem volt titok, a szakmai munka koordinációjáért pedig Ralf Rangnick sportigazgatóként felel. Az ambiciózus terv valóra vált, miután Dietrich Mateschitz tulajdonos ígéretének megfelelően a Red Bull 100 millió eurót fektetett a csapatba. Az elmúlt szezont újonc létére ezüstérmesként zárta a klub, ettől még inkább a rivális egyesületek szurkolóinak céltáblájává vált, megkapva az összevásárolt kirakatcsapat bélyegét.

Gulácsi csapata igazán heterogén, nemzetközi társaság, hiszen a 25 fős keretben 16 légiós van. A gárda 13 válogatott futballistát vonultat fel, az átlagéletkor mindössze 24,5 év. A nyári átigazolási szezonban is jelentős volt a mozgás: 10 játékos érkezett, 14 távozott. Mivel mindez 23,4 millió eurós bevétellel és 60,5 milliós kiadással járt, papíron veszteségesen zárt az RB Leipzig. Gulácsi Péterért 2015 nyarán 3 millió eurót fizetett a klub a szintén a Red Bull családhoz tartozó Salzburgnak. Akkor még 1,75 millió euró volt a kapus piaci értéke, ma már 4 millió. A 27 éves labdarúgó eddig 11-szer szerepelt a magyar válogatottban, a Bundesligában pedig a következő már az 50. fellépése lesz.

Szalai csapattársa a Bayernbe tart
Német sajtóértesülések szerint a Bayern München labdarúgócsapatánál folytatja pályafutását Sandro Wagner. Mint arról a Bild beszámolt, a 30 esztendős, hétszeres német válogatott támadóért a Bayern 15 millió eurót fizet a Szalai Ádámot is foglalkoztató Hoffenheimnek januárban.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »