Magyarok vagyunk, szabadok vagyunk

Magyarok vagyunk, szabadok vagyunk

Hat közéleti szereplő indított online kampányt a magyar nemzetiség szabad vállalása mellett. Bandor Éva, Borbély Alexandra, Varga Anikó, Gál Tamás, Forró Krisztián és Sólymos László szerepelnek abban a kampányvideóban, ami most jelent meg az egyik közösségi hálón.

Magyarok vagyunk, szabadok vagyunk

Magyarok vagyunk, szabadok vagyunk

A Felvidéken február 15-e és március 31-e között lehet önállóan részt venni a tízévenkénti népszámláláson, ahol a nemzetiség és az anyanyelv megadására is lehetőség nyílik. Újdonság, hogy idén először a nemzetiség kapcsán a népszámlálásban résztvevők kifejezhetik kötődésüket egy másik nemzetiséghez. Ennek megítélése sok vitát váltott ki az elmúlt hetekben.

A kampányfilmben szereplő négy elismert színész és két politikus arról beszélnek, hogy a 21. században magyarnak lenni és élni Szlovákiában természetes és ennek vállalása a szabadságot jelenti, ugyanakkor ez a tény nem lehet ok mások kizárására, és nem adhat okot negatív megkülönböztetésre.

Hírdetés

„Sokszor mások akarják megmondani, hogy minek érezzük magunkat. Ezzel soha nem értettem egyet. Szabad vagyok, szabadon választok” – mondja Borbély Alexandra a videó elején.

A Felvédéken élő magyarként színesebbé és érdekesebbé tesszük ezt az országot a világ szemében – emelte ki Forró Krisztián, a MKP országos elnöke a kisfilmben.

Bandor Éva így zárja a videót:

„Fontos a múlt, de a jövő fontosabb. Nem nehéz a választás, válaszd önmagad!”

Válaszd önmagad / Felvidék.ma


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »