Magyarok építik ki Laosz élelmiszeripari rendszerét

Hatvan magyar kis- vagy közepes vállalkozás 10 milliárd forintos beruházási program keretében „felépíti Laosz élelmiszeripari és élelmiszer-biztonsági rendszerét” – jelentette ki az ázsiai országban tárgyaló Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az MTI-nek telefonon.

A beruházási programhoz a finanszírozást 30 millió dolláros kötött segélyhitel formájában az Eximbank nyújtja. Közölte, a 10 milliárd forintos beruházási program a magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalatok számára többéves piaci lehetőséget jelent az országban, ahol a mezőgazdaság a bruttó hazai termék (GDP) 26,5 százalékát adja. Hozzátette, hogy Laosz – mivel a vámuniót jelentő Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) tagja – egy 600 millió lakosú piacra nyitja meg e vállalkozásoknak a lehetőségeket.

Elmondta azt is, hogy Laosz Ázsia egyik leggyorsabban fejlődő gazdasága, az utóbbi tíz évben átlagosan hét százalékkal nőtt a GDP-je. A beruházási program első létesítményét kedden már át is adják – mondta Szijjártó Péter. Ez egy magyar cégek által Namkszuang városban felépített és fejlesztett vágóhíd húsfeldolgozó üzeme, amely Laosz első korszerű, nemzetközi szabványoknak megfelelő gyára lesz.

Víztisztításban is segítünk

A beruházási programot kiegészíti egy mezőgazdasági és élelmiszeripari képzési együttműködés, amelyről szintén kedden írták alá a kormányközi megállapodást. Ennek értelmében magyar egyetemek – alapvetően mezőgazdasági karok – évente 50 laoszi hallgatót fogadnak ösztöndíjasként.

Született egy megállapodás a vízgazdálkodás területén is, Laosz a víztisztításban és az ivóvízrendszerek üzemeltetésében veszi majd igénybe a magyar technológiát. Szijjártó Péter ezen kívül partnereivel megállapodott arról, hogy magyar cégek szoftverekkel és más IT-megoldásokkal megjelennek a laoszi városok üzemeltetésének területén.

Végül pedig a felek megállapodtak abban, hogy Laosz támogatja Magyarország tagjelöltségét az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába, a 2017–2019-es időszakra – mondta miniszter.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »