Magyarok az élet kapujában

Élet és halál. Szabadság vagy rabszolgaság. Közép-Európa és a magyarság történelemkönyvének lapjait a rövid, békés időket leszámítva mindig is a harcok, a védekezés és a megmaradásért vívott szívós küzdelem eseményei írták tele. Az 1456-os nándorfehérvári diadal ezeken túl is toronymagasan emelkedik ki a győztes csaták közül.

 

Köztudott, hogy Hunyadi János, a törökverő vezetésével a magyar-szerb (keresztény) haderő az akkori világ legerősebb hadseregét űzte el Európa kapujából. Akkora vereséget mértek az oszmán-törökökre, hogy 56 évig eszükbe sem jutott visszatérni. Az akkori győztes csata tulajdonképpen az egész európai keresztény világ fölül hárította el a halálos veszedelmet.

(..)

Az 1456-os győzelemre ugyanis nem gondolhatunk úgy, mint egy elvont, időben és térben távoli eseményre. Különösen napjainkban nem, amikor egyre gyakrabban – Európa nyugati felében hovatovább napi szinten – hallani a robbanásokat, késeléseket, tömeges gázolásokat megelőző „Allah akbar!” kiáltásokat. Az „Allah a leghatalmasabb!” kiáltás Nándorfehérvárnál, Egernél, Szigetvárnál ugyanazt jelentette akkor, mint jelenti ma Párizsban, Brüsszelben vagy Münchenben. Csak az akkori harcosok nem jutottak el a Lajtán túlra.

 

Persze fennáll egy másik párhuzam is: az akkori keresztény Európához képest mennyire keresztény a mai Európa? És mennyire expanzív vallás az iszlám? Mennyire kell komolyan vennünk az egész földrész fenyegetettségét? Egyes álmodozók szerint nincs semmi baj, csak néhány őrült fanatikus támad nem ritkán új hazája ellen, ahol született, s ahol nem érzi jól magát. Attól még engedjünk be több millió migránst Európába. Hadd termelődjék ki az elégedetlen, frusztrált és elkeseredésében fanatizálható második, harmadik generáció. Legyen folyamatos az utánpótlás.

 

Az is kérdés, milyen Európát kellene megvédeni az iszlámmal, a sariával szemben, ha Nyugaton katolikus templomokat bontanak, ha le akarják parancsolni a keresztet az iskola faláról, és mecseteket építenek? Ha mondjuk Franciaországban már éppen csak megtűrt fogalom a vallás, és a teljes laicitást tekintik normálisnak?

(..)

 

Őry Péter: Magyarok az élet kapujában (forrás:mkp.sk)


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »