Magyarok az El Clásicón

Az 1934-es világbajnokság miatti sűrített program miatt a hazai élvonalbeli profi csapatok nem vettek részt az idényben a Magyar Kupa-sorozatban, s ez nem növelte a díj presztízsét. Az előző idényben még élvonalbeli, az 1933–1934-es szezonban a második profi osztályban szenzációsan szereplő Soroksár FC nyerte el végül a kupát, megismételt mérkőzésen nyert a BSZKRT együttese ellen. A győztes két szélsője közül Kelemen Vilmos a Madrid FC, Szeder (Silberstein) György a Barcelona játékosa lett hamarosan.

Ízlelgessük egy kicsit: a magyar második vonal egyik alakulatától két, a válogatottságtól fényévekre lévő támadó a Madridhoz, illetve a Barcelonához került.

A tragikus sorsú, a holokauszt áldozatává váló Szedernek nem jutott El Clásico, Kelemen harmadik magyarként játszott a rangadón – egyébként klubtársa, a debreceni kapus, Alberti Gyula társaságában.

Egy szezonnal korábban Berkessy Elemér, a Jegenye 1935 tavaszán részese volt a Barcelona Madrid FC elleni 5:0-s sikerének. A csapat edzője Platkó Ferenc volt. Ám a következő idényben 3:0-s vereségben is volt része, a katalán klub támadói nem tudták „legyőzni” Alberi Gyulát.

Hírdetés

1930 tavaszától irányította a Real Madridot, működése első hónapjában 5:1-re megverte a csapata a Barcelonát.

Az ötvenes években lett aztán újra magyar szereplője az El Clásicónak, a mi szempontunkból ez és a következő évtized jelentette a fénykort. A legtöbb Barcelona–Real Madrid mérkőzésen Kubala László játszott, tizenhárom meccs jutott neki. Játszott az 1959 februári nevezetes meccsen is, amely az első, a televízió által is közvetített El Clásico volt. A Madridban ott volt már Puskás Ferenc.

Az El Pais nemrégiben azt írta, Kubala és Alfredo Di Stéfano akkoriban éppen úgy meghatározta az El Clásicókat, mint a legutóbbi évtizedben Lionel Messi és Cristiano Ronaldo. De domináns volt Puskás Ferenc szerepe is. „Pancho” tizennégy gólt szerzett, minden sorozatot figyelembe véve az El Clásicókon, ezzel Messi, Cristiano Ronaldo, Di Stéfano, valamint Raúl mögött, Césarral és Gentóval holtversenyben az ötödik.

Az elmúlt hetvenöt évben mindössze két futballista tudott két mesterhármast is szerezni El Clásicókon: Puskás Ferenc és Lionel Messi.

Aranycsapatbeli csatártársai közül Kocsis Sándor és Czibor Zoltán is játszott El Clásicón, A Spanyolországban Aranyfejűnek nevezett center öt gólt szerzett, a balszélső egyet, méghozzá Cádizban, egy 1959-es nyári torna döntőjében, amelyet a Madrid nyert meg 4:3-ra, Puskás is betalált a kapuba. Kubala edzőként is dirigálta a Barcelonát El Clásicón, az 1961–1962-es idényben háromszor is. .


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »