Magyarok a Berlinalén

Magyarok a Berlinalén

Két magyar filmet, Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című alkotását és Nagy Dénes Természetes fény című munkáját is meghívták a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) idei nagyjátékfilmes versenyprogramjába, amelyben 15 filmet mutatnak be.

Hírdetés

A világ legnagyobb filmes közönségfesztiváljának 71 éves történetében először szerepel egyszerre két magyar munka a legjobb filmnek járó Aranymedvéért és a főbb alkotói kategóriákban kiosztandó Ezüstmedvékért versenyző alkotások között. Carlo Chatrian művészeti igazgató Fliegauf Bence munkájáról kiemelte, hogy előzményfilmje, a Rengeteg a legnagyobb felfedezések egyike volt a 2004-es Berlinale Forum nevű szekciójában, és a rendező csaknem két évtized után egy még inkább lenyűgöző folytatással tér vissza. Nagy Dénes első mozifilmjéről hangsúlyozta, hogy a rendező eredeti megközelítéssel foglalkozik az egyik leggyakrabban tárgyalt történelmi témával, a második világháborúval.
A Berlinale versenyprogramjából általában véve az tűnik ki, hogy a filmkészítők megpróbálnak erőt meríteni az élet számos területét felforgató világjárvány miatt kialakult helyzetből, és igyekeznek mélyen személyes alkotásokat készíteni – mondta Carlo Chatrian. 
A versenyfilmek fontos társadalmi, politikai kérdéseket dolgoznak fel, bemutatják „az új világot, amelyben élünk”. A műfaji sokszínűségre pedig jellemző, hogy a mezőnyben egyebek között mesefilm, sci-fi, történelmi film és regényadaptáció is szerepel – fejtette ki a fesztivál művészeti igazgatója.
Valamennyi munkának a szemlén lesz a világpremierje. Nagy Dénes mellett a világhírű német színész, Daniel Brühl is első nagyjátékfilmmel – a Nebenan (A szomszédban) című rendezéssel – jelentkezik. A versenyfilmek révén 16 ország jelenik meg a Berlinale legfontosabb szekciójában. Magyarország mellett csak Németország és Franciaország szerepel egynél több filmmel. 
A nemzetközi zsűribe meghívták Enyedi Ildikót is, aki 2017-ben vitte el a Berlinale fődíját Testről és lélekről című filmjével. 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »