„Magyarnak lenni nagy s szent akarat” – Az államalapításra emlékeztek Beregszászon

„Magyarnak lenni nagy s szent akarat” – Az államalapításra emlékeztek Beregszászon

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány – Szent István-naphoz közeledve – augusztus 16-án a Rákóczi Főiskolán színházi előadással, majd koszorúzással méltatta a magyar államalapítás ünnepét.

A rendezvény kezdetén a Rezeda Néptáncegyüttes szívet melengető produkcióját láthattuk.

Bemutatójuk után Váradi Natália, az alapítvány irodaigazgatója köszöntötte a jelenlévőket, emlékeztetve, hogy augusztus 20-a államalapításunk és az új kenyér ünnepe is egyben. Kiemelte, hogy

István király uralkodása idején augusztus 15-ét, Nagyboldogasszony napját tekintette kiemelt ünnepnek. 

1038-ban, halálos ágyán az ezt megelőző napon ajánlotta föl Magyarországot Szűz Máriának, és a király Nagyboldogasszony napján halt meg. 1092-ben a Szent László vezette szabolcsi zsinat rendelte el István király oltárra emelése napjának, vagyis augusztus 20-nak ünneplését, emlékeztetett az igazgató asszony.

Szilágyi Mátyás, Magyarország Beregszászi Konzulátusának főkonzulja a nemzeti újrakezdés éve kapcsán abbéli reményének adott hangot, hogy a hosszú karanténidőszak után sok színes, kulturális program valósulhat meg ennek fényében.

Orosz Ildikó, a Rákóczi Főiskola elnöke

Hírdetés

államalapító szent királyunk emléke ápolásának, megőrzésének fontosságára hívta fel a figyelmet.

Az ünnepi köszöntőket követően a magyarországi Szent Mihály Szekere Vándorszínház társulatának előadását láthattuk, melynek színpadra vitelét Valter Éva álmodta meg, a főszerepben Valter Ferencet, a Magyar Állami Operaház magánénekesét láthattuk. Az előadás hangulatát Spengler Krisztina zongoraművész tette még emelkedettebbé, Pál Veronika és Zátrok Norbert pedig táncaikkal varázsolták el a közönséget.

„Magyarnak lenni nagy s szent akarat” című zenés produkciójukban nemzeti kultúránk fontos eseményeit elevenítették fel. Összeállításukban részletet láthattunk a Rege a csodaszarvasról című mondából, felcsendültek a gregorián himnusz dallamai, megismerhettük Szent István királynak fiához, Imre herceghez intézett intelmeit,

valamint Magyarország Alaptörvényének egy-egy részlete is elhangzott. 

Az előadást követően – melyet a közönség vastapssal jutalmazott – a jelenlévők közösen énekelték el nemzeti imádságunkat, a Himnuszt. 

Az esemény záróakkordjaként a résztvevők elhelyezhették az emlékezés koszorúit a beregszászi római katolikus templom szomszédságában álló Szent István szobornál.

Kurmay Anita


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »