Magyarkanizsa: Év végéig felépül a Vöröskereszt új raktárépülete

Magyarkanizsa: Év végéig felépül a Vöröskereszt új raktárépülete

Év végéig várhatólag felépül a Vöröskereszt új raktárépülete.

Mintegy öt esztendeje annak, hogy a Vöröskereszt magyarkanizsai községi szervezete a főutca végén lévő, igen elhasználódott épületéből közvetlenül a Művelődési Ház háta mögötti, ugyancsak a város szívében lévő felújított épületbe költözött. Az új objektumban lényegesen megjavultak a működési feltételek, raktárhelyiségük azonban itt sem volt. A székház Nikola Tesla utcai bejáratánál lévő melléképületek épületek nagyon rossz állapotban voltak, azokat nem lehetett hasznosítani. Pénz nélkül főleg nem. Öt év után ez a gond is megoldódik, néhány hónappal ezelőtt ugyanis ezeket az épületeket lebontották és hamarosan elkészül helyükön az új raktárépület.

Erre természetesen nem kerülhetett volna sor, ha valaki nem áll a segélyszervezet mögé. Mivel a Vöröskereszt magyarkanizsai községi szervezete a tavalyi hatalmas migránsválság kezeléséből alaposan kivette részét, és a horgosi határnál még mindig ott tanyázó menekültek miatt még mindig eleget tesz a velük kapcsolatos feladatainak, az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) Fejlesztési Programja (UNDP), amely a menekültválságban érintett önkormányzatokat segíti, mintegy 7 és fél millió dinárt biztosított a Vöröskereszt raktárépületének kiépítésére. A civil szervezet eddig ideiglenesen használatba kapott vagy bérelt helyiségekkel tudta csak megoldani a raktározást, ami egyáltalán nem felelt meg az idevágó előírásoknak.

„A nagyjából 140 négyzetméteres új raktárépülettel ezek a gondok megszűnnek.” – mondta Cseszkó Mónika, a szervezet titkára. „ A Vöröskeresztre is vonatkoznak azok az előírások, hogy egy raktár hogy kell, hogy kinézzen, hogy egy élelmiszert hogyan lehet tárolni. Semmiképp sem úgy, ahogy ez nálunk volt. A migránsválság idejére kaptunk egy 5×6-os konténert a Nemzetközi Vöröskereszttől, amit akkor is, de még most is raktárként használunk. Nagyon remélem, hogy ezután szabványszerűen tudjuk tárolni az élelmet, a tisztálkodási szereket, a ruhaneműt és a katasztrófavédelmi eszközöket, tehát mindennek meg lesz a maga helye, és végre méltó körülmények közepette fogjuk végezni azt, amiért vagyunk, a segítségnyújtást.”

Amint azt Lackó Róberttől, a magyarkanizsai önkormányzat menekültügyi megbízottjától megtudtuk, a Vöröskereszt raktárépületének építése mellett további 7-7 és millió dináros ráfordítással folyik a tavaly még migránspihenő központként működő vásártér felújítása is, amit napokon belül be is fejeznek a kivitelezők, jövőre pedig újabb eszközökre lehet számítani az ENSZ Fejlesztési Programjától.

„Erre a támogatásra azok az önkormányzatok számíthatnak, akik közvetlenül is érintve voltak illetve még mindig érintettek az illegális bevándorlás vonatkozásában. Mivel Magyarkanizsa nyakig benne volt, sőt Horgos, ha sokkal kisebb mértékben is, mint tavaly, még mindig benne van, ezért Fejsztámer Róbert polgármester és jómagam, akik a támogatások megítélésekor mindig ott vagyunk az összejöveteleken, igyekezünk sikerrel lobbizni az újabb támogatások megszerzése érdekében. A jelek szerint sikerrel jártunk, mert máris több programunk ott van a nemzetközi szervezet prioritási listáján. Ezek közül nagyon jelentős az a pénzügyi támogatás, amellyel remélhetőleg már a következő év elején kártalanítani tudjuk azokat a gazdákat, akik a tavalyi évben komoly károkat szenvedtek el a migránsáradat miatt. Kiemelt helyen szerepel a Komunalac Kommunális Szolgáltató Közvállalat fejlesztése is, amely különféle munkagépeket vásárolhat majd, de a prioritási listán van a magyarkanizsai tűzoltóotthon felújítására és felszerelésének bővítésére szolgáló keretösszeg is, amely magába foglalja egy modernebb tűzoltóraktár kialakítását is. Azt hiszem mindenki előtt ismert, mekkora munkát kellett kifejteniük, mekkora áldozatot kellett hozniuk a kommunális vállalat dolgozóinak és a tűzoltóknak is a tavalyi migránsözön idején, amikor voltak napok, hogy majdnem annyi menekült tartózkodott városunkban, mint ahány lakosa van.” – mondta Lackó.

Noha a Vöröskereszt raktárépületének kivitelezési munkálatai még a földmunkák idején tapasztalt esős időjárás miatt valamennyit késnek, a községi szervezetben remélik, hogy ennek ellenére a raktárépület az év végéig elkészül és január első felében átadják rendeltetésének.

Bödő Sándor


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »