Magyarkanizsa: Az új törvény 15 millióval rövidíti meg a jövő évi községi költségvetést

Magyarkanizsa: Az új törvény 15 millióval rövidíti meg a jövő évi községi költségvetést

A Szerb Parlament október 7-én elfogadta a helyi önkormányzatok pénzelésére vonatkozó törvény módosítását, amelynek értelmében 2017. január elsejétől a városi és községi önkormányzatok az eddiginél alacsonyabb arányban részesülnek a jövedelemadóból. Eddig a helyi önkormányzatok a befolyt összeg 80 százalékát kapták meg, az új rendelkezés értelmében viszont a városi önkormányzatok az összeg 77, a községiek pedig 74 százalékához jutnak hozzá. A kérdésre, hogy ez a csökkentés mit jelent a magyarkanizsai önkormányzat szempontjából, Fejsztámer Róbert, a Tisza-parti város polgármestere, a község elnöke válaszolt.

„Én úgy gondolom, hogy a közös teherviselés nemcsak köztársasági és tartományi, hanem helyi szinten is meg kell, hogy jelenjen, nem is beszélve arról, hogy ez a teherviselés már több helyen megjelent, gondoljunk csak a pedagógusi vagy az orvosi fizetésekre. A megszorítás most közvetlenül érinti majd a községi költségvetéseket is, ami Magyarkanizsa esetében mintegy évi 15 millió dináros költségvetés-kiesést jelent majd. Mivel most vagyunk a jövő évi községi költségvetés tervezésének időszakában, úgy próbáljuk ezt a bevételcsökkenést beépíteni a tervezetbe, hogy inkább a fejlesztéseket érintse, méghozzá olyan értelemben, hogy azért el tudjuk kezdeni a fejlesztések tervezését vagy egyáltalán a fejlesztések iránti igények számbavételét és minden elvont, tehát hiányzó összeg helyébe tartományi vagy köztársasági támogatást kérünk. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a pályázatok révén igyekszünk visszakapni azokat a pénzeket, amelyeket az új törvénnyel megvonnak tőlünk. Személy szerint bízom abban, hogy úgy össze tudjuk állítani a jövő évi költségvetést, hogy a hiányzó összeg ne gátolja a község működését.”

Fejsztámer Róbert nyilatkozatából az olvasható ki, hogy a költségvetési eszközök felhasználói a bevételkiesés ellenére sem fognak megrövidülni, noha az ellenzéki parlamenti képviselők megítélése szerint az intézkedés ezúttal is a polgárokon fog csattanni.

„Azokon a polgárokon csattanhat, akik eddig sem fizettek adót, eddig is illegálisan dolgoztak és működtek, eddig is a szürkegazdaságban tevékenykedtek. Őket nyilván sokkal jobban fogja érinteni, mint a többi polgárt, hiszen az önkormányzat is jóval nagyobb erőbevetéssel fog azon dolgozni, hogy ne legyen olyan vállalkozó vagy polgár, aki nem fizet adót, hiszen a helyi adóknak a nagysága, amik itt maradnak az önkormányzati költségvetésben, felértékelődik ezzel. Abban teljesen biztos vagyok, hogy a várt csökkentés nem fogja befolyásolni intézményeink, az óvodák, a szociális központok vagy a kulturális intézmények működését, viszont azok fejlesztéseit és a község általános fejlesztéseit komplikáltabbá teszi, mivel máshogy kell majd tervezni a költségvetési számadatokat” – mondta Fejsztámer Róbert.

Bödő Sándor


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »