Magyar viszonylatban is kiábrándító a kuvaiti minimálbér

Kuvait az első Perzsa-öböl menti arab állam, amely minimálbért szabott meg a háztartási alkalmazottaknak, akiknek nyomorúságos helyzete erősen foglalkoztatja a jogvédő szervezeteket – jelentette csütörtökön az al-Anbaa című helyi napilap.

Sejk Mohammad Halíd asz-Szabáh kuvaiti belügyminiszter rendeletében havi 60 kuvaiti dinárban (nagyjából 56 ezer forintban) határozta meg a háztartási alkalmazottaknak fizetendő legalacsonyabb összeget. Kuvaitban a bruttó havi átlagbér 890 ezer forintnak megfelelő összeg.

A jelenlegi rendelet megerősítette a parlament egy évvel ezelőtt elfogadott törvénytervezetét, amely leszögezte: a szolgálóknak joguk van heti egy pihenőnaphoz, és évente 30 nap fizetett szabadsághoz. A háztartási alkalmazottak munkanapja a jogszabályok értelmében nem lehet hosszabb 12 óránál, a túlórákat pedig ki kell fizetni.

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet üdvözölte Kuvait döntését, és felszólította a többi öböl menti államot, hogy vegyen példát a királyságról, ahol a háztartásokban dolgozók számát 600 ezerre becsülik.

A HRW jelentéseiben gyakran bírálja, hogy a Perzsa-öböl menti államokban sokszor rabszolgaként bánnak a nagyrészt Ázsiából érkező kisegítő munkásokkal, akik száma megközelíti a 2,4 milliót a térségben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »