Magyar támogatással épül óvoda és bölcsőde Komáromban

Magyar támogatással épül óvoda és bölcsőde Komáromban

KOMÁROM. Folytatódik az ősszel bejelentett óvodafejlesztési program megvalósulása. Az első felújított oktatási intézmény, az ipolynyéki óvoda átadása után Dr. Grezsa István, a határon túli fejlesztésekért felelős miniszteri biztos vasárnap részt vett az új komáromi óvoda és bölcsőde alapkőletételén. Fazekas László, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke hangsúlyozta, Magyarország szívügyének tekinti az elszakított területeken élők megmaradását.

A magyar kormány 38,5 milliárd forintnyi pénzügyi forrást megmozgatva kívánja megújítani a Kárpát-medencei magyar óvodák és bölcsődék hálózatát, amelynek egyik állomása az új óvoda építése Révkomárommban.

„Menjetek be az ő kapuin hálaadással, tornácaiba dicséretekkel. Adjatok hálákat neki, áldjátok az ő nevét, mert jó az Úr, örökkévaló az ő kegyelme, és nemzedékről nemzedékre való az ő hűsége” –  így köszöntötte az egybegyűlteket Fazekas László, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke a komáromi óvoda alapkőletételnél. "A kegyelmet azáltal is érezzük, hogy lehetőséget ad nekünk Isten az építkezésre. Belső, lelki, és külső, fizikai építkezésre. Ez a fizikai építkezés elsősorban annak köszönhető, hogy Magyarországnak olyan kormánya van, amely szívügyének tekinti az elszakított területeken élő magyarok megmaradását, támogatja életüket, segíti szülőföldön maradásukat” – fogalmazott a püspök. A program segítségével egy óvodával és egy bölcsődével gazdagodhat Komárom városa.

Az alapkőben egy időkapszulát is elhelyeztek, amellyel szimbolikusan is elrajtolt a felvidéki református egyház óvodaprogramja. Fazekas László mellett Géresi Róbert püspök-helyettes, Molnár Sándor főtanácsos, számos esperes és egyházmegyei gondnok, illetve az óvodaprogramba bekapcsolódott gyülekezetek képviselői is jelen voltak. A szimbolikus ünnepségen nagyon sok felvidéki politikus is megjelent: Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnökét, Kiss Beáta, az MKP oktatásügyért felelős alelnöke, Bugár Béla, a Most-Híd elnöke, Vörös Péter, a Most-Híd oktatásügyi szakpolitikusa. A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségét elnöke, Jókai Tibor, és alenöke, Vörös Mária képviselte, de ott volt Stubendek László, Komárom polgármestere és Csandal Szilvia tervezőmérnök.

Hírdetés

Eljött a magyar-magyar összefogás ideje

„Azért is jelképes ez az esemény, mert az a megtiszteltetés ér valamennyiünket, így engem is, mint a magyar kormány képviselőjét, hogy itt van a hátunk mögött a felvidéki politikai élet valamennyi jelentős vezetője, szereplője, a város polgármestere, a református egyház vezetése is, és sokak, akiket még külön köszönthettem volna. Így együtt vagyunk jelen” – jegyezte meg Grezsa, aki szerint eljött a magyar-magyar összefogás ideje is, mert Magyarország gazdasági erősödésével a határon túli magyar közösségeknek is adni kíván erőforrásaiból. „Mi itt a Kárpát-Medence egészében szeretnénk otthon érezni magunkat, történt, ami történt 97 esztendővel ezelőtt. Az új magyar együttgondolkodásnak egy olyan szakaszába léptünk, amikor együtt tudunk erősödni, s nehézségeinket is együtt fogjuk megélni”.

Dr. Grezsa István, a határon túli fejlesztésekért felelős magyar miniszteri biztos a matematikus Bolyai Jánost idézte: „a semmiből egy új, más világot teremtettem”. Szerinte ez a párhuzam kínálkozik az új magyar nemzetépítésre is, hiszen az óvodaprogram, mint a gyermekekbe fektetett erőforrás értelemszerűen a jövőről szól. „Demográfiai viszonyaink, elvándorlásaink ellenére is mi vagyunk a Kárpát-Medence legnépesebb nemzete. Ha el tudjuk magunkról hinni, hogy össze tudunk fogni, akkor együtt be tudjuk szellemileg lakni azt az erőteret, amit 1100 esztendővel ezelőtt a történelem ura, nekünk magyaroknak rendelt”.

A megújulás képességére „éppen a református prédikátorok mutattak példát 500 évvel ezelőtt, Mohács teljes kilátástalanságát követően, a nemzeti lét megszűnésének küszöbén, hogy mindig van kiút akkor, ha merünk valami újat, valami nagyot közösen cselekedni. Ha Isten velünk, akkor kicsoda ellenünk”.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »