Magyar-szlovák külügyminiszteri találkozó

Magyar-szlovák külügyminiszteri találkozó

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2020. június 2-án hivatalában fogadja Ivan Korčok szlovák kül- és Európa-ügyi minisztert Budapesten a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

A munkaebéd előtti sajtótájékoztatón Szijjártó Péter magyar kül- és külgazdasági miniszter leszögezte, hogy a közös történelmünk során még soha nem volt olyan jó a kapcsolat mint napjainkban.

Az együttműködés sikeres volt a koronavírus járvány elleni küzdelemben és köszönet Szlovákiának, hogy 93 magyar állampolgár hazahozatalában segédkezett. Magyarország  pedig 56 szlovák állampolgár hazajutását segítette, és emellett 11 Dél-szlovákiai kórház számára juttattak wl egészségügyi védőeszközöket. Kiemelte a 48 órás tartózkodás intézményét, amelyet először Szlovákiával kölcsönösen vezettek be.

A miniszter úgy fogalmazott:

Az eljövendő sikerek között kiemelte

A felvidéki magyarság tekintetben

szimbolikusnak nevezte, hogy az új kormányprogramot magyarul is megjelentették, az új kormány eddigi gesztusait a magyarság felé, valamint azt, hogy elkezdődött az előkészítése a nemzeti kisebbségek jogállásáról szóló, és az oktatásról törvénynek.

Hírdetés

Ivan Korčok szlovák külügyminiszter megköszönte a lehetőséget, és úgy nyilatkozott, hogy természetesnek tekinti, hogy az első útjai között Magyarország legyen az egyik cél. Egyetértett abban, hogy

a kapcsolatok nagyon jók, és ezeket meg kell becsülni. Ez eredménye az elmúlt évek munkájának, de nagyban hozzájárultak ehhez a polgáraink.

A miniszter kiemelte, hogy

az energetikai összekapcsolódások nem csak a két ország önellátását biztosítja, hanem hozzájárul Európa energetikai biztonságához is.

 Korčok elmondta azt is, hogy örvendetes, hogy mindkét ország sikeresen küzdött a járvány ellen, és mindkét ország vezetésében meg volt az akarat, hogy a polgárai számára könnyítéseket vihessen véghez.

A szlovák külügyminiszter visszautalt Trianonra is, mikor elmondta, hogy

Azt is elmondta,

Ez felelősség a saját polgárainkkal szemben, hogy mindenki a történelmét úgy fogja fel, ahogy azt fontosnak tarja. Emellett pedig dolgozni kell a kapcsolataink fejlesztésén.

Kifejezte örömét, hogy a továbbiakban folytathatják a tárgyalásokat azokban a kérdésekben, amelyek Európa asztalán vannak, a gazdaságaink megvédésének kérdését, a gazdaságfejlesztés perspektíváját.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »