Magyar-szlovák derbi szombaton Oroszországban, a 80. hoki-világbajnokságon

Magyar-szlovák derbi szombaton Oroszországban, a 80. hoki-világbajnokságon

Pénteken kora délután megkezdődött a 80. jégkorong világbajnokság Szentpéterváron. Az oroszországi vb-n szerepel a magyar jégkorong-válogatott is, amely 2009 után másodszor került fel az elitbe.

 

Mit érdemes tudni a vb-ről, egy kis történelem 

 

A jégkorong-világbajnokság (vb) a Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF) szervezésében, minden évben megrendezésre kerülő, nemzetközi jégkorongtorna. A vb alapvetően egy főcsoportra és három divízióra osztódik, mindegyikben külön világbajnokságokat rendeznek. Az I-es, II-es, III-as divízió vb-it minden év áprilisában, a főcsoportét ezt követően, április végén vagy május elején rendezik.

 

Az első hivatalos vb az 1920-ban megrendezett nyári olimpiai játékok jégkorongtornája volt. Az első független vb-t 1930-ban rendezték. Ezt követően minden évben megrendezték, csupán az 1940–1946 közötti vb-ket nem tartották meg a második világháború miatt.

 

Kanadai jéghoki-csapat 1936-ban. Forrás: about.com

 

1951-ben a vb-ből két csoportot alakítottak ki, majd 1961-ben egy harmadik csoport is létrejött a résztvevők nagy száma miatt. Az A csoport, B csoport és C csoport bajnokságait 1966 és 1992 között, az olimpiai évek kivételével minden évben megrendezték. 1987-ben jött létre a negyedik csoport, a D csoportos vb.

 

1992 óta azonban újra rendeznek külön világbajnokságokat is a téli olimpia jégkorongtornája mellett. 1990-ben az IIHF kongresszusa megváltoztatta az A csoportos vb lebonyolítását. 1992-től bevezették az egyenes-kieséses rendszert. 2001-ben átnevezték a világbajnokságokat. A főcsoportban 16 csapat kapott helyet. A B csoportos vb a divízió I-es, a C csoportos vb a divízió II-es, a D csoportos vb a divízió III-as világbajnokság nevet kapta.

 

A 2011-es vb-ket követően a divízió I-es és II-es vb két csoportját egymás fölé rendelték. 2012-től a divízió I-es A csoportból az előző két csapat jut fel a főcsoportba, ahonnan két csapat kiesik. A divízió I B csoporttól kezdődően az alsóbb szinteken csak egy–egy csapat jut fel, illetve esik ki.

 

Kanadai jéghokicsapat napjainkban, a 2016-is vb-n. Forrás: vancitybuzz.com

 

Legeredményesebb országok

 

A világbajnokságok történetének legeredményesebb országa az idei házigazda, Oroszoroszág. Az orosz válogatott összesen 27 aranyérmet szerzett, igaz ebből anno a Szovjetunió 22-szer lett világbajnok. A Szovjetunió összesen 34 érmet míg Oroszország 10 érmet szerzett a vb-k történetében.

 

A második legeredményesebb ország a jégkorong őshazája, Kanada – 25 világbajnoki címmel, összesen 47 éremmel. A dobogó legalsó fokára Csehország fért fel 12 világbajnoki címmel, és 46 éremmel. Az ezüstrekorder Svédország is rendelkezik 9 világbajnoki címmel, de ezüstből nekik van a legtöbb, 19 darab. Emellett világbajnokságot nyert még az Egyesült Államok és Finnország 2-2 alkalommal, illetve Nagy-Britannia és Szlovákia egy-egy alkalommal.

 

Helyszínek 

 

A 2016-os  jégkorong-világbajnokságot Oroszországban rendezik május 6. és május 22. között.

 

Az egyik helszín a Szentpétervár Jubilejnij Sportpalota, ami egy fedett aréna és koncertkomplexum Szentpétervárott. Az aréna befogadóképessége jégkorong mérkőzéseken 7012 fő, míg kosárlabda mérkőzéseken 7700 fő. Építését 1967-ben fejezték be. Az épületet a Szakszervezetek Szövetsége ajándékozta a városnak.

 

Szentpétervár Jubilejnij Sportpalota. Forrás: Wikimedia.org

 

 

A másik helyszín a VTB Jégpalota korábban, Legend Aréna, egy multifunkciós fedett sportaréna Moszkvában. Névadó szponzora a VTB bank. Az épületben három pálya található, a nagy és kis aréna, valamint egy edzőpálya. A nagy és egy kis aréna multifunkciós, jégkorong, műkorcsolya, kosárlabda, ökölvívás, MMA versenyeknek, valamint koncerteknek ad otthont. A VTB Jégpalotát 2015. április 26-án adták át. A 2015–2016-os szezontól a Dinamo Moszkva KHL-klub otthona.

 

A VTB Jégpalota. Forrás: Wikimedia.org

 

Az idei részvevők

 

A 2016-os világbajnokságon 16 nemzet válogatottja vesz részt. A résztvevőket kétszer nyolcas csoportokra osztották. Az A csoport küzdelmeit Moszkvában fogják megrendezni. Az idei tornán Magyaroszág is részt vesz, hiszen Kazahsztán mellett visszajutottak az elitbe.

 

 

A magyar válogatott a világbajnokság B jelű csoportjában szerepel, ahol Szlovákia, Kanada, Franciaország, Finnország, Egyesült Államok, Fehéroroszország és Németország lesz az ellenfél. A B csoport küzdelmeit Szentpétervárott rendezik meg. A magyarok szombaton 11:15-kor kezdik meg a szereplést a vb-n Szlovákia ellen. Érdekesség, hogy a magyar csapat 2009-ben is Szlovákia ellen kezdte a szereplést a vb-n és akkor 13 másodperccel a vége előtt kapott találattal szenvedtek 4:3-as vereséget.

 

 

A döntőre május 22-én Moszkvában kerül sor. A Körkép.sk természetesen a magyar válogatott eredményeiről is beszámol. Holnap hosszabb felvezetővel jelentkezünk a Szlovákia elleni mérkőzésről.

 

Körkép.sk

Nyitókép: iihf.com

 


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »