Magyar szinkronnal is vetíthetnek már filmet a román mozikban

Magyar szinkronos vagy feliratos filmeket is vetíteni lehet a román mozikban, miután a bukaresti parlament alsóháza szerdán megszavazta a törvénymódosítást, amit a sepsiszentgyörgyi önkormányzat kezdeményezett, mivel a város által fenntartott és működtetett Művész moziban lehetetlenné vált a magyar szinkronos filmek vetítése – írja a Krónika.hu.

Hírdetés

A törvénymódosító javaslatot arra hivatkozva nyújtotta be az RMDSZ, hogy a kisebbség anyanyelvi kultúrához való hozzáférésének jogát korlátozza a megszorítás. A javaslatot a román ellenzéki pártok felháborodásától kísérve ugyan, de sikerült elfogadtatni.

Benkő Erika sepsiszentgyörgyi RMDSZ-es parlamenti képviselő a portálnak elmondta: a mozitörvény eddig nem tette lehetővé, hogy magyarul is filmet vetítsenek. Ráadásul súlyos bírságokat helyeztek kilátásba, ha a filmeket nem román szinkronnal vagy felirattal vetítették. Ez elsősorban azokat a magyar kisgyermekeket érintette hátrányosan, akik még nem tanultak meg románul és egyelőre más idegen nyelveket sem beszélnek. A törvénymódosítással az erdélyi magyar gyermekek anyanyelvükön nézhetik a rajzfilmeket.

Sztakics Éva, a város polgármestere a Krónikának elárulta, hogy annak ellenére vetíttek a sepsiszentgyörgyi moziban magyar nyelvű filmeket, hogy akár meg is büntethették volna őket. Hozzátette: nem sértették senkinek az érdekeit, hiszen párhuzamosan a két teremben, vagy egy órányi eltéréssel ugyanazt a filmet levetítették magyar és román szinkronnal is. Ráadásul a forgalmazóktól sem ment könnyen a magyar nyelvű filmek beszerzése, mivel őket is bírsággal sújthatták.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »