Magyar-szerb történelmi játékfilm a madridi filmfesztiválon

Magyar-szerb történelmi játékfilm a madridi filmfesztiválon

A film a XVII. század végi, török dúlta Bácskában játszódik, és azt a totális pusztulás utáni erőfeszítést mutatja be, amelyben a szereplők megpróbálják újraépíteni otthonukat, civilizációjukat.

Az ÁLOM HAVA című magyar-szerb történelmi játékfilmet beválasztották a Madridi Nemzetközi Filmfesztivál (július 21-28.) versenyműsorába. Az alkotás a legjobb külföldi film rendezői kategóriájában versenyez.

A Média Mecenatúra Program támogatásával előbb kétrészes TV film, majd magyar-szerb koprodukcióban mozifilm készült. A Délvidéken forgatott ÁLOM HAVA című történelmi játékfilmet 2017 tavaszán mutatták be Vajdaságban Vándormozi-módszerrel, Magyarországon pedig egyfelől az ART-mozi Egyesület mozikban, másfelől Magyarország-szerte kultúrházakban, de vetítették Nagyváradon a Szent László napok keretein belül is.

A film a XVII. század végi, török dúlta Bácskában játszódik, totális pusztulás utáni erőfeszítés a létezésért, amelyben a szereplők megpróbálják újraépíteni otthonukat, civilizációjukat.

Több tabuként kezelt őstörténeti vonatkozás is megjelenik a filmben: táltosok szerepelnek benne és első ízben jelenik meg magyar filmben Attila király. Mellette jelenésként Mátyás és Szent László királyok keretezik a drámai történetet.

Hírdetés

Az ÁLOM HAVA 2017-ben Indonéziában a Szellem, Vallás és Képzelet Nemzetközi Filmfesztiválon (International Film Festival for Spirituality, Religion, and Visionary) a Legjobb nemzetközi játékfilm nagydíját érdemelte ki és bemutatták a 6. Delhi Nemzetközi Filmfesztiválon is (6. Delhi International Film Festival).

A film szereplői: Szilágyi Nándor, Kovács Frigyes, Székely B. Miklós, Barkó György, Tóth Anita, Horváth László, Dánielffy Zsolt, Csendes László, Mercs László, Dr. Papp Lajos és mások.

A film producerei az újvidéki Arbos Kft. (Sinisa Bokan) és a budapesti Lumiere Kft. (Csincsi Zoltán, Kriskó László).
Operatőr Jovan Milinov.

A filmet írta és rendezte Bicskei Zoltán, forgalmazza az Anjou Lafayette Kft.

forrás: hirado.hu

The post Magyar-szerb történelmi játékfilm a madridi filmfesztiválon appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »