Magyar-szerb kormányülést tartanak ma Budapesten

Magyar-szerb kormányülést tartanak ma Budapesten

A kormányüléssel kapcsolatban Orbán Viktor magyar és Ana Brnabic szerb miniszterelnök kora délután sajtónyilatkozatot tesz az Országházban, majd a magyar-szerb üzleti fórum lezárásaként beszédet mondanak.

Hasonló kormányzati csúcstalálkozót legutóbb 2016 novemberében rendeztek a dél-szerbiai Nisben. Orbán Viktor akkor azt mondta: az elmúlt években a magyar-szerb gazdasági együttműködés politikai feltételeit megteremtették, most itt az ideje gyakorlatiasnak lenni, hogy mindkét országot szolgáló beruházások jöjjenek létre. Az üzleti fórumon pedig arról beszélt, hogy a jövő, az üzlet, a profit és a gazdasági lehetőségek Közép-Európában vannak, a következő évek nagy sikertörténete Közép-Európa, a visegrádi országcsoport lesz, itt vannak és lesznek az igazi nagy gazdasági lehetőségek, amelyekhez Szerbia is kapcsolódhat.

A délvidéki magyarok problémáira, az elszakított területen élő honfitársaink megvédésére, illetve egy esetleges autonómia kiharcolására szokás szerint egy szóval sem utalt.

Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője múlt csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: a magyar kormány közép-európai szövetségépítésben gondolkodik, ilyen politikát folytat, és ebbe a sorba illeszkedik a magyar-szerb kormányülés is.

Hírdetés

A délvidéki autonómia és magyar érdekképviselet ügyét ő sem tartotta fontosnak megemlíteni.

Orbán Viktor és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSz) elnöke hétfőn a kormányzati csúcstalálkozóról is egyeztetett Budapesten. A megbeszélésen kiemelték: a két ország együttműködése folyamatosan mélyül, és egyre konkrétabbá válik, egyre több területre terjed ki.

Minő meglepetés, ezen a találkozón sem volt szó a Szerbiában élő magyar kisebbség helyzetéről, amit még Pásztor István sem tartott fontosnak fölvetni, szóval nem kell hozzá nagy fantázia, hogy megjósoljuk, a mai ülésen mekkora súlyt kap majd a kérdés…

(Képünk illusztráció)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »