Magyar szégyenről írnak Orbán Viktor kapcsán

A közelgő magyar kvótanépszavazás kampányának hangvételét kommentálta pénteken a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádió és az Il Sole 24 Ore olasz gazdasági napilap is.

Az Egy ország bezárkózik – Magyarország a menekült-népszavazás előtt című összeállításban a Deutschlandfunk szerkesztői, Clemens Verenkotte és Stephan Ozsváth kiemelték: Orbán Viktor magyar miniszterelnök „mentális hadiállapotba” helyezte országát, „migrációs áradatokról beszél, meg akarja védeni a keresztény Magyarországot a muzulmánoktól, és általánosítva egyenlőségjelet tesz a menekültek és a terroristák között”.

A kvótareferendumot felvezető kampánnyal kapcsolatban megállapították, hogy a parlamenti választási kampányok között „már nincsen szünet”, ami „a populista rezsimek tipikus jelensége”.

A kormány kampánya „populista játék a félelemmel, de működik”, ezt mutatja, hogy a magyarok kétharmada egyetért a kormány kemény irányvonalával – fejtették ki.

„Magyar szégyen”

Sokkolónak, magyar szégyennek és ijesztőnek nevezte az Il Sole 24 Ore című olasz gazdasági napilap Orbán Viktornak az illegálisan érkező migránsok Európán kívüli elhelyezésére vonatkozó, az olasz sajtóban begyűjtésként és deportálásként értelmezett javaslatát.

A lap címoldalon közölt kommentárja szerint egy demokratikusan megválasztott európai vezetőnek, még ha „nacionalista és populista” is, mint Orbán Viktor magyar miniszterelnök, mindig mértéktartóan kell fogalmaznia.

A napilap külföldi tudósítójaként ismert szerző szerint az Orbán Viktor által használt „begyűjteni” és „deportálni” szavak félelmet keltenek, mivel az Európai Unió egyik kormányfője mondta ki őket. (A miniszterelnök az Origo hírportálnak szeptember 22-én adott interjúban valójában az „össze kell gyűjteni és ki kell vinni” kifejezést használta.)

Az olasz lap úgy véli, hogy az Orbán Viktor által gyakran nagy magabiztossággal hirdetett nemzeti szuverenitás nem ad felhatalmazást „szélsőséges nyelvezet és gesztusok” használatára, főleg nem az európai identitás és keresztény gyökerek nevében.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »