Magyar szála lehet egy súlyos politikai bűncselekmény-sorozatnak

Az orosz hatóságok tavaly decemberben letartóztatták a Nyizsnyij Novgorodi Terület parlamenti alelnökét Oleg Sorokint egy 1 millió dolláros vesztegetési ügy miatt. A politikus érintett lehet lehallgatási és megfigyelési bűncselekményekben is – írja közleményében az LMP. A párt friss sajtóinformációja szerint a helyi magyar tiszteletbeli konzul, Elada Nagornaya is bűnsegéd lehet az ügyben. Elada Nagornaya a letartóztatott politikus, Oleg Sorokin felesége.

Az LMP ezért felszólítja Szijjártó Pétert és a paksi beruházásért felelős tárca nélküli miniszter, hogy tisztázza vajon a Nyizsnyij Novgorodi tiszteletbeli konzulnak, mint a letartóztatott politikus feleségének és potenciális tettestársának van-e köze ahhoz, hogy a Nyizsnyij Novgorod-i Atomenergetikai Tervező Irodába jutnak el magyar adófizetői pénzek a paksi hitel lehívásával.

Az ellenzéki párt felszólítja a külügyminisztériumot, hogy tisztázza: van-e magyar adófizetői pénz Oleg Sorokin vesztegetéseiben, mi köze a letartóztatott politikusnak a paksi beruházáshoz, milyen alapon döntöttek Elada Nagornaya tiszteletbeli konzuli kinevezéséről.

Az LMP azt is közölte, hogy a párt volt az, amely tavaly augusztusban közérdekű adatigénylésben kérte ki valamennyi tiszteletbeli konzul életrajzát. A Külgazdasági és Külügyminisztérium akkor ezt megtagadta, most a nemzetbiztonsági bizottság zárt ülésén kell erről majd tájékoztatást adniuk az LMP indítványa nyomán.

A párt a nemzetbiztonsági bizottság következő ülésén napirendre kéri az ügy tárgyalását.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »