Magyar szakot indít a sanghaji egyetem

Magyar szakot indított a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyeteme (SISU); az új szakot Hammerstein Judit, a Külgazdasági és Külügyminisztérium külföldi magyar intézetekért és nemzetközi oktatási kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára és Cao De-ming, az egyetem rektora indította el hivatalosan hétfőn.

A Sisu igen nagy presztízsű egyetem, számos egykori hallgatója tölt be vezető szerepet a kínai politikai, gazdasági és kulturális életben. Az intézmény már évekkel ezelőtt jelezte, hogy szívesen befogadna egy magyar szakot, mert az a szándékuk, hogy közép-európai országok nyelveit szakokként felkarolják. Nagy megtiszteltetés, hogy elsőként a magyar szak jöhetett létre – hangsúlyozta az MTI-nek hétfőn Hammerstein Judit.

A Balassi Intézetet is vezető kulturális diplomata elmondása szerint a SISU a pekingi Idegen Nyelvek Egyeteme után Kínában másodikként indított magyar szakot, amely tíz hallgatóval kezdte működését. Hammerstein Judit hozzátette, reményei szerint ez a létszám a jövőben nőni fog, és a szak újabb lendületet ad a kínai–magyar kulturális és oktatási kapcsolatoknak.

A KKM Külföldi Magyar Intézetekért és Nemzetközi Oktatási Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkársága egy tankönyvekből és oktatási anyagokból összeállított csomagot készített elő, a SISU pedig külön tanteremet és tanári szobát biztosít a magyarul tanulni vágyóknak. A magyar nyelvi lektort a Balassi Intézet jelölte ki nyílt pályázat útján.

Hammerstein Judit felhívta a figyelmet arra is, hogy a Stipendium Hungaricum program keretében Magyarország évente kétszáz ösztöndíjat ajánl fel kínai hallgatók számára, akik között egyre nagyobb az érdeklődés a magyar nyelv és a magyar felsőoktatás iránt; október végén pedig a Tempus Közalapítvány vezetésével magyar delegáció mutatja be a magyar felsőoktatásban rejlő lehetőségeket Sanghajban.

Magyar kulturális hét

A kínai városban hétfőn magyar kulturális hét is indult hazánk helyi főkonzulátusa és kulturális szakdiplomatája szervezésében. A rendezvénysorozat egyik kiemelkedő eseménye a Sanghaji Duolun Modern Művészeti Múzeummal közösen szervezett Róth Miksa-kiállítása, amely szintén hétfőn nyílt meg.

A Megszínesített napfény című tárlat – amely korábban Budapesten, Stuttgartban, Belgrádban, Marosvásárhelyen is látható volt – felnagyított fotók, vázlatok, korabeli és újabb fényképek segítségével ünnepli a 150 éve született Róth Miska sokszínű és sokrétű munkásságát, és bemutatja az életpálya főbb szakaszait, főműveit, bepillantást adva a magyar szecesszió világába.

A magyar kulturális hét során Borsi Flóra fotóiból nyílt kiállítás a SISU könyvtárában – ahol szerdán magyar moziestet is rendeznek –, s az egyetem a magyar feltalálókról szóló előadásnak is otthont ad. A főkonzulátuson Török András, a legolvasottabb idegen nyelvű Budapest-útikönyv szerzője ad elő, majd tárlatvezetést tart a Duolun múzeumban.

A programsorozatot Hudec-túra zárja. Hudec (Hugyecz) László 1918 és 1945 között több mint száz épületet tervezett Sanghajban, máig meghatározva a metropolisz belvárosának arculatát; a főkonzulátus által szervezett sétához csatlakozók Hudec ma is álló mintegy hatvan sanghaji épülte közül ismerhetik meg a legfontosabbakat pénteken és szombaton.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »