Magyar remény Marosvásárhelyen

Magyar remény Marosvásárhelyen

Tizenhat év után ismét van esély arra, hogy magyar polgármestere legyen az erdélyi Marosvásárhelynek. Romániában június 5-én önkormányzati választásokat tartanak.

Romániát és így Erdélyt sem érintette az állítólag a szocialista időkben Magyarországhoz érkezett moszkvai kérés, hogy sportrendezvényeken a szurkolók mellőzzék a huj-huj hajrá rigmust, mivel a huj szó az orosz argóban férfi nemi szervet jelent. Majd felrobbant a marosvásárhelyi sportcsarnok, amikor a közönség múlt szerdán rázendített az Erdélyben hagyományosnak számító magyar buzdításra a helyi BC Mures és a bukaresti Steaua férfikosárlabda bajnoki elődöntőjének harmadik mérkőzésén. Itt megszokott a kétnyelvű szurkolás, a nézők körében mintegy fele-fele arányban vannak románok, illetve magyarok. Egy adag pattogatott kukoricával a kezében ott ült a lelátón Soós Zoltán is. Hosszú évek óta ő a legesélyesebb magyar polgármesterjelölt az ötvenöt százalékban románok lakta Marosvásárhelyen. A felmérések szerint ötszázalékos hátránya van az ötödszörre induló jelenlegi városvezetővel, Dorin Floreával szemben. Ezúttal egyfordulós megméretésben csapnak össze a polgármesterjelöltek, ami Soósnak kedvez, hiszen román jelöltből több is van. Igaz, a magyarok közül sokan elégedettek Floreával, aki – néhány kifejezetten magyarellenes lépése mellett (például a kétnyelvű utcanévtáblák elutasítása) – rendbe tette a 130 ezres megyeszékhelyet. A korrupció gyanúja ugyanakkor a jobbközép Nemzeti Liberális Párt támogatásával, de függetlenként induló polgármestert is elérte. Tavaly decemberben a helyi futballcsapattal kötött társulási szerződés miatt hivatali visszaélés gyanújával állította Floreát bíróság elé a korrupcióellenes ügyészség, de megvesztegetés elfogadásával is gyanúsítják a városvezetőt.

Soós is függetlenként indul, de maga mögött tudhatja a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) támogatását. A marosvásárhelyi Megyei Múzeum igazgatója tavaly októberben egy előválasztás során nyert jelöltséget, így a többi, kis magyar szervezet is támogatja. Illyés Gergely, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársa lapunknak nyilatkozva legyőzhetőnek tartotta Dorin Floreát.

– Ez két dologtól függ nagymértékben: elsősorban attól, hogy mennyire tudja mobilizálni a magyar választókat Soós Zoltán. Úgy tűnik, hogy a függetlenként induló, nemrég még RMDSZ-tagságát is feladó jelölt hitelesen tudja képviselni az összefogás üzenetét, és számíthat olyan szavazókra is, akik az előző önkormányzati választásokon nem szavaztak az RMDSZ akkori jelöltjeire, akik mind a szervezet nehézsúlyú politikusai voltak. Azaz: Soós személye kevésbé megosztó. A második fontos tényező az, hogy a Florea mellett induló többi román jelölt hogyan teljesít. A két nyelven kommunikáló és a magyar–román együttműködést zászlajára tűző Dan Masca gyengítheti a jelenlegi polgármestert, mint ahogyan a többi, kisebb támogatottsággal rendelkező jelölt is. Minden rájuk leadott szavazat a magyar jelöltnek kedvez. A legnagyobb fenyegetés erre a forgatókönyvre az, ha a „magyarveszéllyel” riogató Florea egyedüli esélyesként begyűjti azokat a voksokat is, amelyek egyébként román versenytársaira mentek volna – fogalmazott az erdélyi politológus.

Ami a romániai önkormányzati választások tétjét illeti magyar szempontból, Illyés azt emelte ki, hogy mivel a voksolás alapvetően most is etnikai alapokon nyugszik, az RMDSZ számára elsősorban azokon a településeken van tétje, ahol az arányok miatt esélye van az adott pozíció megszerzésére. A 2012-es választásokon az RMDSZ elveszítette Szatmárnémeti polgármesteri tisztségét, valamint Szatmár és Maros megye közgyűlésének elnöki tisztségét, így a legnagyobb téttel ezek a pozíciók bírnak. Az elemző szerint a magyar–

magyar verseny szempontjából a tömbmagyar területek az érdekesek, bár a négy évvel ezelőtti helyzethez képest kevesebb lesz az izgalom. Sok településen nem állítottak ellenjelölteket a kisebb magyar pártok az RMDSZ jelöltje ellen: általában azért, mert esélytelenek lennének, és nem találtak olyan jelöltet, aki vállalná a biztos vereséget.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 18.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »