Magyar rekord Párizsban

Tíz magyar mű közül nyolc vevőre talált a Sotheby’s június 7-i, Kelet-Európára fókuszáló londoni kortárs árverésén, a 126 tételből álló Contemporary East aukció összforgalma 1,294 millió font volt. Összesen 16 új árverési rekordja született, köztük több magyar festőé. A legmagasabb árat, jutalékkal együtt 143 ezer fontot a 2013-ban elhunyt orosz Georgij Gurianov 1990-es önarcképe érte el, 80–120 ezer fontos becsérték után.

A magyarok közt Reigl Judit Guano sorozatból származó festménye lett a legdrágább, ezt indították az egész aukció legmagasabb becsértékén, 100–150 ezer fonton. A jutalékkal együtt 115 ezer fontos eladási ár Reigl esetében elég visszafogottnak mondható. Ennek azonban az volt az oka – mondta Makláry Kálmán, Reigl Judit galeristája –, hogy ugyanaznap Párizsban, a Sotheby’s ottani fiókjának válogatott kortárs anyagot felvonultató esti árverésén egy másik fontos Reigl-kép is szerepelt, és a Franciaországban élő festő gyűjtői inkább ide koncentráltak. Okkal, mert az 1955-ös datálású alkotás, a Robbanás sorozat egyik első darabja az egyik legfontosabb Hantai-Reigl gyűjteményből származik; a 411 ezer eurós (128 millió forint) eladási árral a művész új aukciós csúcsot ért el, egyszersmind ez az élő magyar művészek rekordja is. (Magyarországon ezzel az árral az aukciós örökranglista tizedik helyére fért volna be a kép.) A Ha nem egyszerre indítják a két festményt, akkor Makláry szerint a Londonban árverezett Guano is magasabbra jutott volna, hiszen Reigl Judit iránt még mindig erősödik a kereslet, a nemzetközi vásárokon elért árait már az aukciós piac is visszaigazolja.

A londoni árverésen szereplő többi magyar nem közelítette meg ezt a nagyságrendet, de így is szép eredmények születtek. Szűcs Attila 2016-os Érintés című olajképe 16 250 fontért kelt el 5–7 ezer fontos becsérték után, ez is aukciós életműrekord.  El Kazovszkij Vénusz kertjében IV. című festménye, a művész egykori galeristájának Szalóky Károlynak a gyűjteményéből 13 750 fontért talált gazdára (12–15 ezres sávján belül), ez valószínűleg tovább gerjeszti majd az El Kazovszkij munkái iránti hazai érdeklődést is. Havadtőy Sámuel nem ismeretlen Londonban, 2008-as vegyes technikájú objektje, a Senki sem tudja, hogy meleg vagyok 11 875 fontig jutott, 8–12 ezer fontos sáv mellett. Nádler István festménye 10 ezer, Maurer Dóra két műve 8125, illetve 5250 fontos árat ért el (mindkettő becsértékén belül teljesített) – az aukciókon ritkán szereplő Maurernek éppen most nyílt kiállítása London egyik legfontosabb galériájában, a White Cube-ban. Kepes György nagyításai 3 750 fontért keltek el.

A magyar tételek közül visszamaradt Tót Endre cím nélküli 25-35 ezer fontra értékelt 1970-es diptychonja, és Kicsiny Balázs korai, 10-15 ezer fontra becsült olajképe, az egykori Sztálinvárost dokumentáló sorozatból való Empire.

A 2013-ban első ízben rendezett hasonló aukción – amelyet akkor az orosz hét keretében tartottak meg – az akkor indított tízből egyetlenegy magyar tétel sem kelt el. A mostani sikerben nagy szerepet játszott a Sotheby’snél dolgozó Ferenczy Bálint, aki az árverési kiállítás alatt információkkal látta el az érdeklődőket.

Szerző: Jankó Judit


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »