Magyar Régizenei Központ alakul Haydneum néven

Magyar Régizenei Központ alakul Haydneum néven

A Haydneum a régizene értékeinek támogatását, valamint a magyar vonatkozású barokk, bécsi klasszikus és kora romantikus repertoár népszerűsítését tűzi ki céljául.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a központot bemutató keddi budapesti sajtótájékoztatón elmondta: a kormány a források biztosításával támogatja az intézmény létrehozását a klasszikus régizene kutatására, bemutatására, valamint megismertetésére.

A központ létrehozása összekapcsolódik egy térségfejlesztési programmal, Eszterháza fejlesztésével is, így a magyar zene bemutatására Nyugat-Európa számára is egy méltó helyszínen nyílik majd lehetőség. A tárcavezető kiemelte, hogy a magyar történelmi múltra visszatekintve Eszterházánál nem lehet méltóbb helye a Haydneumnak.

Forrás: Haydneum – Magyar Régizenei Központ
Forrás: Haydneum – Magyar Régizenei Központ

A Haydneum a régizene értékeinek magyarországi támogatását, valamint a magyar vonatkozású barokk, bécsi klasszikus és kora romantikus repertoár népszerűsítését tűzte ki célul.

A kormány idén döntött egy olyan nemzeti intézmény létrehozásáról, amely támogatja a magyarországi régizene-játszást, egyben bemutatja a barokk, bécsi klasszikus és kora romantikus zenei korszak magyar vonatkozású repertoárjának értékeit. A központ Joseph Haydn (1732-1809) nevét viseli, aki abban az időszakban a magyar területen tevékenykedő zeneszerzők közül a legkiemelkedőbb volt.

Hírdetés

Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke elmondta:

A Haydneum első küldetése a zenei közeg újjáélesztése és a Magyarországon, korabeli hangszereken játszott barokk és klasszikus repertoár jelenlétének rendszerbe szervezése. A fiatal kutatók, zenészek nevelése és oktatása szakmai gyakorlatok, mesterkurzusok, képzések és ösztöndíjak formájában fog megvalósulni. A régi hangszerek felújítása és kópiák készítése, amelyek hazai intézményekbe kerülnek, a tevékenység másik fontos része lesz. A Haydneum támogatja továbbá a régizenét népszerűsítő magyarországi helyszínek, fesztiválok, együttesek kezdeményezését.

Felfedezésre vár az 1630 és 1830 közötti időszak zenei anyaga, magyar, magyar származású vagy itt tevékenykedő külföldi zeneszerzők művei, rejtőző kincsek, kották, publikálatlan kéziratok kutatása. A magyar vonatkozású barokk és bécsi klasszikus zenei élet szakembereit összefogó tudományos bizottság irányításával a kutatást tanulmányi területek, valamint többéves kutatási projektek formájában szervezik meg.

Haydneum – Magyar Régizenei Központ
Haydneum – Magyar Régizenei Központ

A zenei örökség érdekében végzett munka a koncerteken, előadásokon szólal meg a nagyközönség előtt. A Haydneum rezidens együttesei, Vashegyi György által alapított Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar népszerűsítik majd a kutatásból és a kiadásból származó műveket.

A nyitófesztivált október 4. és 6. között rendezik Budapesten, a hangversenyeknek a Zeneakadémia, a Müpa, a Karmelita rendezvényterem és az V. kerületi Egyetemi templom ad helyet.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »