Magyar Nemzert: a NAV adatigénylésben kért számai olyan rosszak, hogy a hivatal utasításba kaphatta, el kell azokat titkolni

Összesen 29 kérdésben nyújtott be közérdekűadat-igénylést a Magyar Nemzet az adóhivatalhoz egy hónappal ezelőtt, ám a hatóság tegnap megküldött válaszából csupán annyi derült ki, hogy több mint ezer főt bocsátottak el február elején. Az idei év adatait vélhetően azért titkolja a hivatal, mert nagyon rosszul alakultak a számok.

Öt százalékkal, vagyis 1122 fővel csökkent február elején a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) létszáma. További leépítésről nem rendelkezünk információval – közölte a napilap egy hónappal ezelőtt benyújtott közérdekűadat-igénylésére a hatóság. Lényegében ez volt az egyetlen használható válaszuk. Pedig nem kevés, összesen 29 kérdésben nyújtottak be ilyen irányú megkeresést. Többek között arra voltak kíváncsiak, hány ellenőrzést, vagyonosodási vizsgálatot hajtottak végre tavaly, és mekkora volt a feltárt adókülönbözet. Szerették volna megtudni, hány végrehajtási eljárás zajlott, és mekkora összeg folyt be ezekből. Az összes témával kapcsolatosan kérte a lap az idei januárra vonatkozó számokat is, ám erről az időszakról semmiféle tájékoztatást nem adott a NAV. Pedig a hivatalnál pontos statisztikát vezetnek ezekről a számokról, Tállai András, a NAV vezetője pedig hetente megkapja a legfrissebb adatokat. Egy neve elhallgatását kérő adószakértő szerint az idei adatok visszatartásának oka egyértelmű: a kért számok olyan rosszak, hogy a hivatal utasításba kaphatta, el kell azokat titkolni. A Magyar Nemzet szerint a nagy sikerként kommunikált elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer, az ekáer vizsgálata is erősen akadozik idén, amióta megyei szintre került a feladat.

Elmaradtak az érdemi válaszok

Nem kaptak választ a vagyonosodási vizsgálattal kapcsolatos kérdéseikre sem. A lap információi szerint előző év novemberéig 1100 ilyen eljárás indult. Kilencszáz esetben bizonyult indokoltnak a vizsgálat, ezek 19,5 milliárd forintos bevételt, tehát átlagosan 22 millió forintot jelentettek. Forrásaik viszont úgy tudják, idén eddig egyetlen ilyen vizsgálatot sem indított a hivatal. A NAV megírta, tavaly 826 ezer ellenőrzést indítottak, ebből 1345 milliárd forint bevétel származott. Ha ez a szám helyes, akkor rekordot döntött a hivatal. Két évvel ezelőtt ugyanis a bevétel nem érte el az 500 milliárd forintot sem.

Mivel számos érdemi válasz elmaradt, ezért ismét arra kérték a NAV-ot, hogy az idei adatokat is bocsássa rendelkezésükre, illetve a titkolt tavalyi számokat is küldje el. Az információkkal kapcsolatban a napilap minden hónapban közérdekűadat-igényléssel fordul a hivatalhoz.

A Magyar Nemzet forrásai szerint az elbocsátások egyébként nem értek véget, a közeljövőben még legalább egy-két, a januárihoz hasonló mértékű leépítés várható. Mindez annak fényében különösen furcsa, hogy a NAV munkavállalói nem igazolhatnak át a rendőrséghez. Pedig erre lenne igény: egy rendőrségnél dolgozó, középiskolát végzett zászlós többet keres, mint egy felsőfokú végzettséggel rendelkező, NAV-os megyei osztályvezető.

(Magyar Nemzet nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »