Magyar marad a székely: nem bővítették a Magyarországon honos népcsoportok körét

Magyar marad a székely: nem bővítették a Magyarországon honos népcsoportok körét

A budapesti parlament a székelyeket és az orosz közösséget sem vette fel a Magyarországon honos népcsoportok közé.
A képviselők 161 igen szavazattal, 1 nem ellenében és 4 tartózkodás mellett hagyták jóvá kedden az erről szóló döntések székelyeket érintő részét, míg az orosz közösségre vonatkozó kezdeményezés 146 igen szavazatot, 2 nem voksot kapott, 18 tartózkodás mellett.

Hírdetés

Az Országgyűlés igazságügyi bizottsága az előterjesztések indoklásában emlékeztetett, mindkét közösség esetében egy-egy magánszemély indított kezdeményezést, amelyet egyaránt több mint ezer székely, valamint orosz közösséghez tartozó, magyar önkormányzati szavazati joggal rendelkező állampolgár támogatott.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ezután mindkét esetben kikérte a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) álláspontját, amely egyik kezdeményezést sem ajánlotta támogatni. A Székelyek Világszövetsége nevű szervezet korábban közölte: a beadvány célja, hogy a székelységet a hatályos magyar jogszabályok szerinti nemzetiségként bejegyezzék, és ezáltal jelenlétét kimutathatóvá tegyék Magyarországon. „Ez nem jelenti azt, hogy változik a székelyek nemzettudata, vagy az összmagyarsághoz való viszonya” – fogalmaztak. 


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »