Magyar lámpa kapta a dizájn Oscar-díját

Magyar lámpa kapta a dizájn Oscar-díját

Rangos nemzetközi dizájn díjat kapott a Zoltai Judit–Héder János tervező házaspár – írta a Népszabadság. A Red Dot díj a formatervezés Oscar-díjának számít, a magyar alkotók egy falilámpával győzedelmeskedtek.

Az Inarchi Lighting studió két tervezője, a Zoltai Judit–Héder János házaspár kapta falilámpájáért a Red Dot díjat, amely a formatervezés Oscar-díjának számít – adta hírül a Népszabadság.

5200 pályamunkával 52 ország alkotói indultak a díjakért, a legjobb alkotások kiválasztásának négy legfőbb szempontja az innováció, a formai minőség, a funkcionalitás és az ­ökológiai kompatibilitás volt. A nyertes munkák a Red Dot esseni múzeumába kerülnek. A nyertes, Ray nevű falilámpa fémből készült, alapja egy ősi japán textilminta, ezt ültették át három dimenzióba – írta a napilap.

A Népszabadságnak Héder János azt nyilatkozta: látja, hogy sok tehetséges fiatal magyar dizájner kerül ki az iskolákból, és számukra nyitott a világ. Az ország ugyanakkor a gyártás szempontjából és a technológia tekintetében eléggé sajnálatosan le van maradva. Ezen szerinte tudatos szervezetépítéssel és kitartással lehetne változtatni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »