Magyar kulturális örökségünk, Herend Sanghajban

Magyar kulturális örökségünk, Herend Sanghajban

AHerendi Porcelánmanufaktúra Zrt. műalkotásaival és kiemelt támogatásával, Magyarország Sanghaji Főkonzulátusa, a Sanghaji Képzőművészeti Múzeum és Herend kínai partnere együttműködésével kerül bemutatásra a magyar kulturális örökség egy fontos szelete, a Herendi porcelán a kínai nagyközönségnek a Hudec László tervezte egykori Madier villában. A herendi porcelánművészet remekei első alkalommal mutatkoznak be önálló művészeti tárlat keretében a távol-keleti országban. A kiállítás szervesen kapcsolódik a Herendi Porcelánmanufaktúra kulturális missziójához, amelynek keretében az elmúlt évtizedben mintegy 150 herendi kulturális kiállítás nyílt világszerte, ezzel is hozzájárulva a pozitív országimázs építéséhez – hangsúlyozza Dr. Simon Attila vezérigazgató.

A több, mint száz Herendi porcelán alkotást felvonultató tárlaton az érdeklődők a világelső porcelánmanufaktúra legnevesebb mintáit csodálhatják meg, így Viktória-, Apponyi-, Rothschild- és Royal Garden-szettek is bemutatásra kerülnek. A helyszín ugyanakkor kötelez, így a kiállítás szerves részét alkotják majd a 19. században tervezett kínai mintákkal díszített Herendi szervizek. Az egyedülálló tárlat 2021. november 19-én zártkörű megnyitóval veszi kezdetét. Az érdeklődők november 20-tól december közepéig tekinthetik meg a közelgő karácsonyi és az azt követő kínai újévi időszak ünnepi hangulatában berendezett kiállítást, illetve vehetnek részt tárlatvezetéseken.

Hírdetés

Az 1922-ben megépített, Hudec László tervezte hófehér villaépület az egykori francia selyemkereskedő, H. Madier számára készült, majd később Chen Yi, Sanghaj első polgármesterének rezidenciájaként szolgált. Az elegáns villa ma a Sanghaji Képzőművészeti Múzeumnak ad otthont.

 

Az ünnepélyes megnyitón a kulturális és üzleti élet képviselői vettek részt. A Shanghai Magyar Főkonzulátus részéről Bolla Szilárd főkonzul, a Shanghaji Képzőművészeti Múzeum részéről Zhang Xinyi múzeumigazgató mondott beszédet, majd felolvasták Dr. Simon Attila a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatójának ünnepi köszöntőjét. A beszédeket a kínai protokoll szerint megrendezett szalagátvágás követte, majd tárlatvezetést tartottak a megjelent vendégeknek. Az elkövetkező hetekben tárlatvezetések lesznek a helyi diplomatáknak, üzletembereknek, a shanghai magyar közösségnek és a Shanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyetem magyar szakos hallgatóinak. 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »