Magyar Közösségi Összefogás – Aláírták a hárompárti együttműködési megállapodást

Magyar Közösségi Összefogás – Aláírták a hárompárti együttműködési megállapodást

Ma kora délután a három magyar párt aláírta választás előtti együttműködésről szóló memorandumot, amelynek értelmében a Magyar Közösség Pártja, az Összefogás és a Magyar Fórum a Magyar Közösségi Összefogás nevű választási listán mérettetik meg magukat a 2020-as parlamenti választáson.

Bárdos Gyula (MKP), a lista vezetője elmondta, a magyarok Szlovákiában mindig szerepet vállaltak ország pozitív sorsdöntő történelmi pillanataiban. Kiemelte, hogy a magyarok most újra szeretnének hozzájárulni a kormányzás megváltoztatásához és a valódi jogállam létrehozásához, de a regionális különbségek felszámolásához is. Hozzátette, a Magyar Közösségi Összefogást ugyan három párt alkotja, de mindhárom egy csapatban és egy közösségben gondolkodik.

Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke elmondta, hogy Szlovákiában eddig azok a kormányok voltak igazán sikeresek, amelyekben a magyarok is helyet kaptak. „Ehhez a hagyományhoz szeretnénk visszatérni” – fogalamzott.

Kiemelte, hogy az elmúlt évtizedek infrastrukturális és gazdasági fejlesztésekből a dél-szlovákiai régiók és az ott élő magyar közösség kimaradt.

Hírdetés

A magyar lista létrejöttének hosszú kálváriájára utalva megjegyezte, hogy azok kaptak helyet a ma bemutatott listán, akik „elengedték azok kezét, akiket el kellett engedni”, és azok nincsenek most köztük, akik erre képtelenek voltak.

Simon Zsolt, a Magar Fórum elnöke a kormányváltás szükségességét hangsúlyozta, kiemelve, hogy a közös lista egyik pártja sem adta fel elveit és értékeit.

Kijelentette, hogy a kormányváltás a céljuk, és nem hajlandóak együttműködni a Smerrel, az SNS-szel és az ĽSNS-szel a választás utáni kormányalakításnál. Kijelentette, hogy NATO- és EU-barát politikát akarnak folytatni, illetve olyan politikát „amely miatt nem kell szégyenkeznie a szlovákiai magyaroknak”.

Menyhárt József, az MKP elnöke kijelentette, hogy egy hiteles magyar lista állt össze, amelyen olyan személyek kaptak helyet, akik a közösséget akarják szolgálni.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »