Magyar katolikus jelenlét a világban – Angol nyelven is bemutatták a NEK-re készült vándorkiállítást

Magyar katolikus jelenlét a világban – Angol nyelven is bemutatták a NEK-re készült vándorkiállítást

Tudták, hogy Ferenc pápa magyarul tanult Argentínába menekült apácáktól, és hogy az első magyar jezsuita már 1658-ban megérkezett Kínába? Magyar katolikus jelenlét a világban címmel állított össze kiállítást a Külgazdasági és Külügyminisztérium Bánffy Miklós Szakkönyvtára a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. A mozgó tárlat angol nyelvű verzióját október 13-án mutatták be Budapesten.

„A vallás fontos szelete a valóságnak, találkozunk vele a külszolgálatban is, és azt tapasztaljuk, hogy a hit alapján létrejövő kapcsolatok erősebbek, mint a gazdasági vagy politikai alapon szerveződők” – mondta a bemutatón Érszegi Márk Aurél, a Külgazdasági és Külügyminisztérium vallásdiplomáciai főtanácsadója.

A tíz tablóból álló kiállítás magyar változata épp Lendván vendégeskedik, a külügyminisztérium aulájában az angol változatot állították ki. Készül az anyag német változata, valamint tervezik az olasz, a spanyol és a lengyel verziót is, igény esetén szívesen kölcsön is adja ezeket a minisztérium.

A minisztériumban 2020 elején született meg az elhatározás, hogy összegyűjtsék a külföldön található magyar katolikus emlékeket, s kiállítást rendezzenek belőlük az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK). A külszolgálatok munkáját segítő anyag célja megmutatni, hogy mit adtunk a katolikus Egyház révén a világnak.

Hírdetés

A Bánffy Miklós Szakkönyvtár, a külszolgálatok, valamint a magyarországi egyházi levéltárak – köztük a Jezsuita Levéltár és Rendtörténeti Könyvtár – anyagából készült tárlat tematikus tablókon mutatja be a magyar katolikus jelenlétet a világban. Helyet kapnak a külföldi zarándokhelyek magyar vonatkozásai, a magyar szentek külföldi tiszteletének jelei, a határon túli katolikus emlékek, nagy hatású magyar katolikus személyiségek, valamint az egyes világrészeken tevékenykedő magyar jezsuita, ferences, bencés misszionáriusok szolgálata.

Erős a jezsuita szál a kiállított anyagban; többször is visszaköszön az SJ rövidítés. Torontó, Buenos Aires, a zambiai Boroma, a kínai Táming – csak néhány város, ahol az elmúlt fél évezredben megfordultak a magyar jezsuiták, az evangéliumot hirdetve. De nyomaik után kutatva nem kell a világ másik végére mennünk: például az, hogy a lengyelországi Kisárva (Oravka) település fiatornyos fatemploma tele van magyar szentek portréival, szintén két, egykoron arra vándorló magyar jezsuitának köszönhető.

Forrás és fotó: Jezsuita.hu

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »