Magyar iskolaválasztási kampányt indít a Rákóczi Szövetség

Magyar iskolaválasztási kampányt indít a Rákóczi Szövetség

BUDAPEST, POZSONY. Magyar iskolaválasztási kampányt indít a Rákóczi Szövetség a következő hetekben, Beiratkozási Programja keretében, a Felvidéken és a Kárpát-medence további régióiban, különös figyelemmel a szórványvidékekre.

A tavaszi általános iskolai beiratkozások előtt mintegy 7400 külhoni magyarul beszélő nagycsoportos óvodásnak küldd ajándékot a Szövetség, a szüleiknek szóló levéllel együtt. A magyar iskolaválasztási kampány célja, hogy racionális érvekkel meggyőzze a határon túli magyar családokat arról, hogy gyermekük felnőttként remélt boldogulása és a magyar közösségek hosszú távú megmaradása szempontjából az a leghelyesebb, ha magyar és nem államnyelvű iskolát választanak gyermeküknek. A külhoni magyar iskolák többlettudást nyújtanak, hiszen a magyar nyelv és kultúra mellett magas szinten biztosítják a többségi nemzet nyelvének és kultúrájának oktatását.

Az iskolaválasztási kampány érinti a teljes Felvidéket, ahol 4200 iskolakezdés előtt álló gyermeket szólít meg, továbbá a kárpátaljai Csapon és a Felső-Tisza vidéken 300, a partiumi Bihar megyében 1400, Désen és régiójában 200, Szászrégenben és környékén 100, Tordán 50, a dél-erdélyi Fehér megyében 100, Beszterce-Naszód megyében 100, Máramaros megyében 350, Temes megyében 200, a vajdasági szórványban 350, Horvátországban és a Muravidéken 30-30 magyarul beszélő óvodást.

A kampány végrehajtásában helyi oktatási szakemberek és civilek működnek együtt a Rákóczi Szövetséggel.

Hírdetés

A megszólított gyermekek szüleinek ígéret tesz a Rákóczi Szövetség arra, hogy a szeptemberi iskolakezdést követően – magyar iskolaválasztás esetén – számíthatnak a magyarországi civil társadalom és a települési önkormányzatok elismerését kifejező beiratkozási ösztöndíjra, amelyet személyesen, iskolai ünnepségek keretében adnak át az ősz folyamán.

A több mint 10 éves múltra visszatekintő Beiratkozási Program 2017-ben is segített abban, hogy közüggyé váljon a magyar iskolaválasztás az érintett külhoni régiókban. Ezt szolgálták Kárpát-medence szerte az óvodásokat és szüleiket megszólító iskolaválasztási kampányok, az ösztöndíj átadási ünnepségek és a magyar újszülötteket köszöntő Gólyahír Program.

A Rákóczi Szövetség örömmel tudja elmondani, hogy mintegy 400 magyarországi település önkormányzata, magánemberek, civil szervezetek és cégek támogatásnak köszönhetően 2017 őszén 6792 magyar iskolakezdő családjának 316 helyszínen személyesen adták át a magyar összefogást jelképező Beiratkozási Ösztöndíjat.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »