Magyar helyek a román rendőrképzőkön, már csak jelentkező kell

Magyar helyek a román rendőrképzőkön, már csak jelentkező kell

Idén is meghirdették a magyaroknak fenntartott helyeket a román belügyminisztérium alárendeltségébe tartozó rendőrakadémián, altisztképző és határőrképző iskolákba – közölte hétfőn az RMDSZ ügyvezető elnöke.

w rendorakademia_b

Kovács Péter emlékeztetett, hogy a magyar jelentkezők számára egy 2010-ben az RMDSZ javaslatára elfogadott kormányhatározat alapján különítenek el helyeket a romániai rendőrképzőkön. A politikus szerint ez a lehetőség különösen fontos az elmúlt hónapok történéseit tekintve, amikor az emberek biztonságérzete meggyengült, és egyre nagyobb az igény arra, hogy a magyarok lakta településeken anyanyelven is lehessen kommunikálni a rend őreivel.

Az ügyvezető elnök tájékoztatása szerint a bukaresti Alexandru Ioan Cuza Rendőrakadémián 5 magyar hely áll rendelkezésre a rendőr, valamint 2-2 a határőr, a csendőr és a levéltár szakokon. Emellett összesen 17 összevont nemzetiségi helyre pályázhatnak a magyar diákok, köztük a câmpinai Vasile Lascăr és a kolozsvári Septimiu Mureşan altisztképző iskolákba, valamint a nagyváradi Avram Iancu határőrképző iskolába. Kovács Péter reményének adott hangot, miszerint ha az érdeklődés nagyobb lesz a szakok iránt, és a felkészültségi szint színvonalasabbá válik, akkor a fenntartott helyek száma is növekedni fog.

Mint arról beszámoltunk, 2015-ben csökkentették a magyarul érettségizők számára elkülönített helyek számát a belügyminisztérium oktatási intézmányeiben, mert az előző években alig volt jelentkező. Tavaly az akadémián öt, a két altisztképzőben összesen ugyanennyi helyet hirdettek meg. Az elmúlt években a magyar jelentkezők nagy része elbukott a pszichológiai vizsgán, mert nem értették a románul megfogalmazott kérdéseket.

Felvételi kritérium, hogy a felsőoktatási intézménybe jelentkezőknek román állampolgároknak kell lenniük, rendelkezniük kell romániai lakcímmel, ismerniük kell a román nyelvet. A felvételizők alsó korhatára 18 év (vagy 18 év betöltése a felvételi évében), érettségi diplomával kell igazolniuk középiskolai végzettségüket, a líceumi évek alatti magaviseleti jegy átlaga nem lehet kisebb nyolcasnál. Megfelelő egészségi állapotban kell lenniük, nem lehetnek büntetett előéletűek és párttagok sem. Minimális magasság: 160 centiméter a nők, és 165 centiméter a férfiak esetében.

A felvételi kizáró jellegű pszichológiai tesztből, egészségügyi vizsgából, fizikai képességeket felmérő gyakorlati próbákból, majd elméleti tudásszint-felmérésből áll. A belügyminisztérium felsőoktatási intézményébe május 27-ig, a posztliceális képzésre pedig július 29-ig lehet jelentkezni. Részletes információk a felvételi folyamatáról a felvételi vizsgával kapcsolatban a belügyminisztérium oldalán olvashatóak.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »