Magyar hadifoglyok emléktárgyait és történeteit várják

Magyar hadifoglyok emléktárgyait és történeteit várják

A magyarországi Országút Társulat Hadifogoly-emlékek címmel hirdetett pályázatot. Mint közölték, hadifoglyok eredeti feljegyzéseit, fogságban írt naplókat, leveleket, későbbi feljegyzéseket, emlékiratokat, hang- vagy filmfelvételeket, illetve mások által megőrzött történeteket várnak.

hadifogoly1_b

A visszaemlékezés eredeti kézirata fénymásolatban, elektronikus másolatban és eredetiben is beküldhető. „A huszadik század egyik nagy csapása a magyarságra a világháborúkat követő hadifogság volt. Százezrek szenvedték el, katonák és civilek, de minden hadifogoly emléke egyedi. Ezek összegyűjtése a magyar Országút Társulat pályázatának célja” – írta felhívásában a szervezet.

Az Országút Társulat várja minden magyar hadifogoly (beleértve a határon túli magyarok) visszaemlékezéseit, elsősorban az eddig még nem közölteket. A pályázat során külön hangsúlyt kapnak a nyugati (amerikai, francia, angol) hadifogságról szóló emlékezések, mert ezekről még kevesebbet lehet tudni. Három kategóriában várják az emlékezéseket: egyrészt beküldhetők az eredeti feljegyzések, naplók, melyek a fogság alatt születtek és máig megőrződtek. Ide tartoznak az elhurcolások közben küldött (pl. vonatból kidobott) levelek.

Pályázni lehet ugyanakkor a volt hadifogoly későbbi feljegyzéseivel, emlékirataival. Nagy értéket jelent, ha hangfelvétel vagy film őrzi a visszaemlékezését. Végül a pályázat harmadik kategóriájában a mások (pl. családtagok) által megőrzött történeteket várják, akik jó emlékezőtehetséggel az eredeti elbeszélést hűen leírták. A kiírási feltételeknek megfelelő visszaemlékezéseket kötetben jelentetik meg, rövid életrajz kíséretében. A visszaemlékezésekből színházi est készül, melyet a könyvbemutató alkalmával állítanak először színpadra. A pályázatra szánt anyagokat 2016. november 30-ig lehet beküldeni, a pályázatról bővebben a www.orszagut.comze.com honlapon lehet tájékozódni, elektronikus levélcím: orszagut.palyazat@gmail.com.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »