Magyar falu program soha nem látott segítséget nyújt a kistelepüléseknek

Magyar falu program soha nem látott segítséget nyújt a kistelepüléseknek

A Magyar falu programmal a kormány soha nem látott mértékben támogatja a kistelepülések felemelkedését, javítva ezzel népességmegtartó erejüket és versenyképességüket – jelentette ki a program idei lehetőségeit ismertető pénteki tájékoztatóján a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a Heves megyei Ivádon.

Fájl:HUN Ivád COA.jpg

Hírdetés

Ivád ősi címere

Gyopáros Alpár azt mondta: a baloldali kormányok idején „önsorsrontó politizálás” zajlott a magyarországi falvak szempontjából. Emiatt sokat veszítettek versenyképességükből a városokkal szemben – tette hozzá.
   
Ezzel ellentétben a jelenlegi kabinet a vidék számára eddig példa nélküli lehetőségeket biztosító fejlesztéseket hajt végre, melyek zászlóshajója a Magyar falu program – fogalmazott, hangsúlyozva: amíg a Fidesz és a KDNP alkot többséget az Országgyűlésben, és Orbán Viktor a miniszterelnök, addig ez a program folytatódik, és a falvaknak lesz partnere.
   
Közölte: pénteken Ecséden, Tarnaszentmiklóson, Ivádon és Mátraballán tekintik meg a már elkészült és a folyamatban lévő beruházásokat. Ennek kapcsán rámutatott: a Magyar falu program évről évre növekvő forrásokat tesz elérhetővé, ami az említett négy kistelepülés fejlődésén is lemérhető.
   
A programnak a beruházások megvalósítása mellett fontos eleme a falusi csok, a mellékút-hálózatok fejlesztése, továbbá újdonságként a kisboltok megmentését célzó pályázati lehetőség is.
   
Horváth László (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője a tájékoztatón arról beszélt: annyi lehetőséghez Ivád az elmúlt évtizedekben összesen sem jutott, mint az utóbbi két esztendőben, amikor öt pályázatával csaknem 84 millió forintot nyert el. Ennek köszönhetően látványos fejlődésnek indult a 348 lelkes falu, ahol közösségi terek és intézmények sora, temető, orvosi rendelő és a helyi civil egyesület ingatlana újult, illetve újul meg a közeljövőben.
   
Ivád megtartóerejének megőrzéséhez nélkülözhetetlen volt ez a támogatás, és kellett a Magyar falu program, melynek az ilyen kistelepülések az igazi nyertesei – fogalmazott.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »