Magyar és szerb hagyományéltetők találkoznak Zentán

Magyar és szerb hagyományéltetők találkoznak Zentán

A Közszolgálat a Magyar Kultúráért Alapítvány szervezésében augusztus 14-én, Zentán folytatódik a Hagyományéltetők kultúrköre népművészeti programsorozat. A nemzeti összetartozást ünneplő eseményen az 50 éves táncházmozgalom is kitüntetett szerepet kap. A hagyományőrző előadók produkcióiból a Dankó Rádió hallgatói is ízelítőt kapnak.

A Kárpát-medencében élő magyarság, azon belül a vajdasági és magyarországi előadók, művészeti csoportok együttműködése erősítésének a Zentai Magyar Kamaraszínház ad otthont a Hagyományéltetők kultúrköre sorozat következő népművészeti rendezvényén. A műsorfolyam a magyar és a szerb kultúra előtt egyaránt tiszteleg. A magyar tradíciók egyik legfőbb közvetítője, az 50 éves jubileumi évfordulóját ünneplő táncházmozgalom, amelyről a Dankó Rádió januárban tematikus programmal emlékezett meg Táncházban című műsorában.

A programot szervező, Közszolgálat a Magyar Kultúráért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Eredics Gábor szerint az ilyen rendezvények kulcsfontosságúak a hagyományok átadásában.

Hírdetés

„A magyarországi magyarok és a nem magyarországi, akár határmenti vagy diaszpóra közösségekben élő magyar közösségek kapcsolatainak erősítése a fő célkitűzésünk. Ugyanakkor az itt élő szomszédnépekkel jó néhány évszázadot töltöttünk már el együtt történelmi egymásrautaltságban. Zentára éppen azért esett a választás, mert itt a szerb és a magyar közösség egyaránt otthon van, ezért lehetnek a zentaiak a kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolatok hiteles hordozói. Rendezvényünk üzenete az értékek találkozásának fontossága, a hagyományok éltetése és megbecsülése” – fogalmazott a Vujicsics Együttes Kossuth-díjas zenésze, a Dankó Rádió csatornaigazgatója.

A rendezvény kiemelt vendége lesz Sebő Ferenc, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas népzenész, aki a harmonika- és tamburazene jeles helyi képviselőivel lép fel, Csonka Balázzsal, valamint a Pendergő zenekar muzsikusaival.

Resóczki Roland vajdasági néprajzkutató, a Tisza-menti táncok helyi szakértője nemcsak beszél kutatásairól, de párjával be is mutatja azokat. Táncukat a – szintén vajdasági – Juhász zenekar kíséri. A műsor másik magyarországi vendégművésze Szabó Zoltán etnográfus, népzenész, akinek dudajátékát élvezheti majd a közönség. 

Az autentikus népzenei stílus és a hagyományőrzés képviseletében Csizmadia Anna népdalénekes is színpadra lép, akit a közönség a 2012-es „Fölszállott a páva” népzenei tehetséggondozó műsorból ismerhet. A műsor színfoltjai lesznek még a zentai Ispiláng gyermek- és ifjúsági együttes táncai, melyek a hagyományátadás és továbbéltetés igazi bizonyítékai a Vajdaságban.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »