Magyar elektromos kisrepülő hódítaná meg a világot

Magyar elektromos kisrepülő hódítaná meg a világot

Kína után az Egyesült Államokban is terjeszkedni kezdett a kecskeméti Magnus Aircraft Zrt., mely megalkotta a világ első elektromos hajtású műrepülőgépét. Az eFusion nevű járműről, a további fejlesztésekről, valamint a cég jövőjéről kérdeztük a vállalat kommunikációs vezetőjét.

A 2011-ben alakult vállalat Magnus Fusion nevű, robbanómotoros járművével vált ismertté, mellyel Földi Zoltán pilóta és Hankusz Kálmán sajtófotós körberepülte a Földközi-tengert, hogy így tisztelegjen Bánhidy Antal pilóta és gépészmérnök előtt. Ezután került a fejlesztések középpontjába az elektromos hajtás.

Költséghatékony üzemeltetés

A Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) előírta, hogy 2017 januártól minden kereskedelmi pilótának kötelező évente negyven órában részt venni vészhelyzeti képzésen, illetve vizsgát szerezni belőle. Ezért kezdtek egy olyan repülőgép fejlesztésén dolgozni, amely az elektromos hajtásnak köszönhetően teljesen környezetkímélő. Ráadásul az elektromos áram viszonylag olcsón elérhető, így tényleg minimálisra csökken az üzemeltetési költség – mondta el az MNO-nak az eFusion nevű járműről Andréka Domonkos, a Magnus Aircraft kommunikációs vezetője. Hozzátette: jelenleg erre a célra inkább olyan gépek érhetők el a piacon, melyekben az ülések egymás mögött helyezkednek el, náluk azonban egymás mellett vannak. Ezáltal a repülő teljes mértékben a nagykereskedelmi gépeket modellezi, és a képzés során az oktató segíteni tud a tanulónak.

A fejlesztésen két csapat dolgozott: a Siemens az elektromos hajtásrendszert, a motort és a teljes elektromos felügyeleti rendszert alakította ki, a Magnus Aircraft feladata pedig az volt, hogy kitalálja, miként lehet mindezt beépíteni a repülőbe, majd az egészet a levegőbe emelni. Ez körülbelül 1,4 millió euróba került.

Az eFusion jelenleg mintegy harmincöt percet bír a levegőben tartózkodni, a cél, hogy ez egy-másfél órára emelkedjen. Hátravan még néhány belső eszköz és kiegészítő könnyítése is, hogy tartani tudják a repülésben meghatározott tömegkorlátokat. Emellett ahhoz, hogy Magyarország egész területére repülési engedélyt kapjanak, teljesíteni kell egy 40 órás tesztsorozatot.

„Már több mint 20 órát töltött a gép a levegőben. A 40 óra azért fontos, hogy fény derüljön az esetleges problémákra, és az eFusion százszázalékosan üzembiztossá váljon” – hangsúlyozta. Hozzátette: a kereskedelmi pilóták számára fontos vészhelyzeti képzés mellett a repülőgép jelentős szerepet kaphat az alap-pilótaképzésben is.

 Az eFusion a nagykereskedelmi gépeket modellezi Magnus Aircraft  

„Jelenleg több ezres darabszámra rúg az érdeklődés, de egyelőre próbáljuk hűteni a kedélyeket, hiszen a teszteket el kell végezni, és a repülési óraszámot is el kell érni ahhoz, hogy kiszolgálhassuk a piacot az elektromos gépekkel. Ám a visszajelzések nagyon biztatók” – fogalmazott Andréka Domonkos. Mint mondta, egyelőre külföldről többen kopogtatnak, de már Magyarországról is jelentkeztek.

Terjeszkedés

Mi is beszámoltunk arról, hogy közel 3 millió dollárból zöldmezős beruházásban repülőgép-összeszerelő és -karbantartó üzemet épít az Egyesült Államokban a Magnus Aircraft, a kecskeméti cég vezetői már megkezdték a tárgyalásokat a texasi Fredericksburgben.

A kommunikációs vezető ezzel kapcsolatban elmondta: a fizetőképes kereslet és a hosszú repülős múlt miatt az amerikai kontinens számít a leginkább érett piacnak a világon, jelenleg ott adnak ki a legnagyobb számban magánpilóta-jogosítványt. Ezért úgy vélik, ez számukra előnyös lépés lesz, és a piac kiszolgálását helyből szeretnék végezni. Korábban a Magnus Kínával is megállapodott egy ottani végszerelő és karbantartó üzem felépítéséről.

Emellett mindkét országban – Kínában 2017 második felében, az USA-ban pedig 2017 márciusától – létre szeretnék hozni a Magnus Pilot Academyt, mely első körben az alap-pilótaképzésre és a vészhelyzeti képzésre létesül.

„A következő években pedig elkezdünk azon dolgozni, hogy ténylegesen elindulhasson a sorozatgyártás, és tervben van a több személyes repülőgépek fejlesztése is” – közölte a kommunikációs igazgató.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »