Magyar "egészségügy": akár 1-2 évet is várni kell egy műtétre

Magyar "egészségügy": akár 1-2 évet is várni kell egy műtétre

A lap emlékeztet rá, a parlamentben a jobbikos Rig Lajos volt, aki felhívta a figyelmet a problémára és arra kérdezett rá az emberi erőforrások miniszterénél, hogy „milyen hosszúak a várólisták a fideszes dimenzióban”. A jobbikos képviselőnek adott államtitkári válaszban szereplő adatokat az mfor.hu cikke szerint árnyalják a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján elérhető adatok.

A lap azt írja: majdnem 36 ezren vártak valamilyen műtétre az országban. 11 474-en várnak szürkehályog műtétre, a várólista hossza pedig Rétvári Bence államtitkár szavaival ellentétben 45 nap helyett 87 nap, az Észak-Alföldön ennél is többet kell várnia a több mint 1600 betegnek, 119 napot. 6088-an térdprotézis műtétre várnak, amire a NEAK honlapja szerint 340 napot, tehát majdnem egy teljes évet kell várni.

Hírdetés

Az mfor.hu cikk kitér arra is, hogy az interneten fellelhető információk szerint egy évvel ezelőtt térdprotézisra még „csak” 295 napot kellett várni. A legrosszabb helyzet Észak-Magyarországon alakult ki, az itt élőknek ugyanis 571 napot kell várniuk a beavatkozásra. A legnagyobb türelemre a transzkatéteres szívbillentyű beültetésre váróknak van szükségük, ugyanis 669 napot kell várniuk egy műtétre. (További számok az mfor.hu cikkében olvashatóak.)

Korábban is kongatta a vészharangot a Jobbik

Januárban éppen a Jobbik vetette fel a várólisták felszámolásának sürgősségét. Varga-Damm Andrea, akkor még országgyűlési képviselőjelöltként arra figyelmeztetett: országosan hihetetlen szélsőségeket lehet tapasztalni az ellátásban, a szervezetlenség miatt előfordul, hogy egyes helyeken kis létszámmal, nehéz körülmények között fantasztikus eredményeket érnek el, míg másutt elegendő a létszám, de nem hatékony az ellátás.

Varga-Damm Andrea azt szorgalmazta, hogy időkeretet kellene meghatározni arra, milyen tünettel mennyi időn belül kell felállítani diagnózist, és megkezdeni a gyógyítást. Daganatos megbetegedések és keringési betegségek esetén zéró toleranciát kell hirdetni, azaz azonnal meg kell kezdeni az ellátást – jelentette ki.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »