Magyar búcsút tartottak a szlovákiai Máriavölgyben

Magyar búcsút tartottak a szlovákiai Máriavölgyben

Magyarok Nagyasszonya főünnepén, október 8-án tartották a szlovákiai Máriavölgyben található Mária-kegyhely búcsúját. A szentmise főcelebránsa Márfi Gyula veszprémi érsek volt. Az ünnepen Molnár Tamás pozsonyi magyar lelkipásztor tartott elmélkedést.

Molnár Tamás az irgalmasság szentévéhez kapcsolódva Máriára mint az irgalmasság anyjára irányította a zarándokok figyelmét: a Szűzanyát égi édesanyánknak tartjuk két okból is. Először a kereszten függő Jézustól kaptuk őt édesanyánkul. Másodszor Szent István ajánlott minket, a magyar népet Máriának. Van tehát egy égi édesanyánk, aki személyes életünk, családjaink, de tágabb közösségeink örömei és nehézségei közepette is meghallgat, közbenjár értünk. Ezért mondhatjuk, Mária segít nekünk élő kapcsolatban lenni az irgalmas Istennel. E búcsú is alkalmat ad arra, hogy gyermeki bizalommal kérjük a Szűzanya segítségét, hogy tudjunk irgalomért folyamodni és irgalmasnak lenni.

Jól ismerjük az irgalmasság testi és lelki cselekedeteit. Ezek mellett még számos tett, jó szándék, kisebb erőfeszítést igénylő, máskor komolyabb döntést kívánó cselekedet fejezhet ki irgalmasságot a másik ember iránt. Ezek amellett, hogy mások javára szolgálnak, minket is megerősítenek életünk értelmében, létezésünk fontosságában, a szeretet embert formáló szerepében. Konkrét segítségnyújtás alkalmával, vagy amikor a másiknak ajándékozok magamból valamit, időt, figyelmet, szeretetet szentelek neki, amikor tisztelem a másik emberi méltóságát, irgalmasságot gyakorlok. Mindezt nemcsak távoli országok misszióiban, világvárosok utcáin lehet megtenni, de itthon, saját környezetünkben is – hangsúlyozta elmélkedésében Molnár Tamás.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Videó: Pozsonyi magyar katolikus lelkészség

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »