Magyar bíróság dönthet Malina Hedvigről

Zsák Malina Hedvig ügyéről csonka-magyarországi bíróság dönthet, ha a tót igazságügyi miniszter is úgy akarja. Az erre vonatkozó kérelmet a Nyitrai Járási Bíróság február 18-án, azaz még a választások előtt küldte el Tomáą Borec igazságügyi miniszternek.

Borec a mai napig nem lépett az ügyben, a felvidéki Új Szó kérdésére, várható-e döntés a kormány szolgálati idejének befejezéséig, a minisztérium sajtóosztálya azt válaszolta, hogy amint megszületik a határozat, tájékoztatni fognak.

Zsák Malina Hedvig ellen 2014 decemberében nyújtott be vádindítványt a főügyészség hamis tanúzás miatt. Az egykori nyitrai diáklányt azzal vádolják, hogy nem mondott igazat, amikor azt állította, hogy 2006. augusztus 25-én megtámadták őt, mert magyarul beszélt.

A Nyitrai Járásbíróság a főügyészség indítványát elutasította azzal az indoklással, hogy sérült a vádlott védelemhez való joga, mert az ügyészség nem fordította le magyar nyelvre a vádiratot. Hedvig 2013 decembere óta magyar állampolgár, törvényadta joga, hogy az ellene felhozott vádakat magyarul olvashassa,

A Nyitrai Kerületi Bíróság 2015 februárjában visszaadta az ügyet a járási bíróságnak az pedig tavaly szeptemberre kitűzte a tárgyalást. Hedvig egyértelművé tette, hogy élni fog törvény adta jogával és a tárgyaláson nem jelenik meg, ugyanakkor kérte, hogy az ügyét adják át Magyarországnak. Ennek a járási bíróság eleget tett, a végső döntés joga azonban az igazságügyi miniszteré.

(Új Szó nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »