Magyar bankot minősített fel a Standard & Poor’s

A magyar szuverén osztályzattal azonos szintre emelte csütörtökön Magyar Export-Import Bank (Eximbank) besorolásait a Standard & Poor’s.

A nemzetközi hitelminősítő a döntéshez fűzött londoni indoklásában felidézte, hogy múlt héten Magyarország hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló államadósságának osztályzatát az addigi „BB plusz/B” szintről „BBB mínusz/A-3”-ra javította, visszaemelve a magyar szuverén besorolást a befektetési ajánlású kategóriába.

Csütörtökön az S&P bejelentette, hogy az új magyar államadós-besorolással azonos szintre, vagyis „BB plusz/B”-ről szintén „BBB mínusz/A-3”-ra minősítette fel az Eximbank hosszú és rövid távú osztályzatait.

Indoklásában a Standard & Poor’s kiemelte: a pénzintézet osztályzatát azért hozza összhangba a magyar szuverén adósságkötelezettségek besorolásával, mert nézete szerint az Eximbank kormányzati kötődésű szervezet, és szinte bizonyosra vehető, hogy a magyar kormány időbeli és elégséges rendkívüli támogatásban részesítené a bankot pénzügyi stresszhelyzet kialakulása esetén.

Az Eximbank kritikus szerepet tölt be a magyar export támogatásában, ami kulcsfontosságú a gazdasági növekedés szempontjából, tekintettel a magyar gazdaság nyitottságára és arra, hogy mennyire rá van utalva a külkereskedelemre – áll a Standard & Poor’s elemzésében.

A hitelminősítő hangsúlyozta, hogy az Eximbankot integráns kapcsolatrendszer fűzi a magyar kormányhoz, amely a bank egyedüli tulajdonosa és kötelezettségeinek törvényi garantálója.

A Standard & Poor’s a magyar államadós-besorolás múlt heti felminősítését elsősorban a magyar gazdaság markánsan javuló költségvetési, külső fizetési és növekedési mutatóival indokolta.

Az S&P osztályzatjavítása azt jelenti, hogy az intézményi befektetők szempontjából Magyarország ismét befektetésre ajánlott szuverén adós. A nemzetközi gyakorlat alapján ugyanis a befektetési társaságok általában két hitelminősítő osztályzatát veszik figyelembe, és egy másik hitelminősítő, a Fitch Ratings már májusban – a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül elsőként – átsorolta a befektetési ajánlású sávba a magyar államadósságot.

Most már csak a Moody’s Investors Service tartja nem befektetési ajánlású kategóriában a magyar államadós-besorolást „Ba1” – a másik két hitelminősítő módszertanában „BB plusz”–nak megfelelő – osztályzattal.

A Moody’s azonban felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást tart érvényben a magyar osztályzatra, és november 4-én vizsgálja legközelebb a magyar szuverén besorolást. A londoni elemzői közösség nem zárja ki, hogy a Moody’s akkor szintén visszaemeli a magyar besorolást a befektetési ajánlású sávba.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »