Magyar bankokat minősített fel a Moody's

Magyar bankokat minősített fel kedden a Moody’s Investors Service, miután javította a magyar gazdaság makroprofil-megítélését is.

A Moody’s június végén jelentette be, hogy felminősítési felülvizsgálat alá vette az érintett bankokat. A felminősítés e felülvizsgálat eredménye – közölte kedd este Londonban a hitelminősítő.

A cég a K&H Bank hosszú futamú forintbetét-besorolását “Ba3”-ról “Ba1”-re, hosszú távú devizabetét-besorolását “Ba3”-ról “Ba2”-re, alapszintű adósminőség-értékelését (baseline credit assessment, BCA) “ba3”-ról “ba2”-re javította. A devizabetét-osztályzat kilátása további felminősítés lehetőségére utaló pozitív.

Az Erste Bank Hungary és a Budapest Bank forint- és devizabetét-besorolásai “B2”-ről “Ba2”-re, az MKB hasonló osztályzatai “Caa2”-ről “B3”-ra javultak.

Az Erste magyar leánybankjának hosszú távú partnerkockázati besorolását a Moody’s “Ba1(cr)”-re emelte az eddigi “Ba2(cr)”-ről, a hosszú távú betétosztályzatok kilátása pozitív.

A magyar gazdaság makroprofil-megítélésének javítása – a banki felminősítések fő indoka – a Moody’s kedd esti elemzése szerint tükrözi a magyar bankok működési környezetének javulását, különös tekintettel a hitelkereslet fokozatos élénkülésére.

A Moody’s várakozása szerint a magyar bankok kinnlevőség-portfoliója az elmúlt öt évben végbement több mint 20 százalékos zsugorodás után a következő 12-18 hónapban valószínűleg 5 százalék körüli éves ütemben bővül, segítve a jövedelemtermelő képességet.

A Moody’s már a felminősítési felülvizsgálat június végi bejelentésével egy időben is végrehajtott pozitív hitelminősítői lépéseket magyar bankokra. A cég akkor az OTP Bank “Baa3” szintű hosszú távú forintbetét-besorolásának kilátását stabilról pozitívra javította, az OTP Jelzálogbank forintkötelezettségeire pedig “Ba1” szintű első besorolást állapított meg, és erre is pozitív kilátást adott.

Az OTP Bank hosszú távú forintbetét-besorolási kilátásának pozitívra javításához fűzött akkori indoklás szerint az intézkedés a Moody’s azon várakozását tükrözte, hogy fokozatosan tovább erősödik az OTP önálló kockázati profilja.

A Moody’s nem sokkal korábban az egész magyar bankszektor kilátását is pozitívra javította a tavaly július óta érvényben tartott stabilról, azzal indokolva a lépést, hogy a javuló magyarországi működési környezet valószínűleg jót tesz a bankok eszközminőségének és tőkehelyzetének, és a szektor ismét nyereségessé válhat.

E döntéséhez fűzött elemzésében a hitelminősítő kiemelte azt is, hogy a devizaalapú hitelek tavalyi átváltása jelentős eszközminőségi kockázatokat távolított el a rendszerből, kivédve a forint esetleges leértékelődésének potenciális hatásait.

A Moody’s tavaly november óta felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást tart érvényben a “Ba1” szintű – a befektetési ajánlású kategóriától egy fokozattal elmaradó – magyar államadós-besorolásra is, és londoni elemzői előrejelzések szerint a cég várhatóan még az idén visszaemeli Magyarországot a befektetésre ajánlott szuverén adósok osztályzati sávjába.

A Moody’s menetrendjében legközelebb november 4-én szerepel a magyar szuverén adósosztályzat felülvizsgálata.

Egy másik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings már májusban visszaemelte Magyarországot a befektetési ajánlású osztályzati csoportba, az addigi “BB plusz”-ról egy fokozattal “BBB mínusz”-ra javítva a magyar államadós-besorolást.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »