Magyar asszony volt Románia legidősebb lakosa

Magyar asszony volt Románia legidősebb lakosa

Szemenyei Margit két világháborút, és több államforma-, valamint főváros-váltást megélve 109-ik születésnapja előtt szűk három hónappal hunyt el a bánsági Karánsebesen. Temetése csütörtökön lesz.

 

A magyar nemzetiségű, római katolikus vallású Szemenyei Margit az Arad megyei Kisjenőn (Chisineu Cris) született, 1907. augusztus 15-én, Borosjenőn (Ineu) járt iskolába. Az első világháború után került Karánsebesre, amikor édesapja az ottani bútorgyárban vállalt munkát. Ő maga is gyári munkás volt több évtizeden át. Fiát tizenhárom éve temette el, két unokája és két dédunokája gyászolja.

 

Ezt a kisfilmet a 108. születésnapján készítettek. Az idős nő unokája segítségével, de a saját lábán ment ki a házból, hogy az udvaron fogadja Karánsebes polgármesterét, aki a köszöntésére érkezett. Előbb magyarul szólt a polgármesterhez, aztán románra váltott.

 

A bánsági kisváros önkormányzata évekkel ezelőtt úgy határozott, hogy az idős lakosokat születésnapjukon annyiszor ezer lej (kb. 222 euró) készpénzzel köszöntik fel, ahány évvel meghaladták a százat. A város polgármestere tavaly a torta és a virágcsokor mellett 8000 lejt (kb. 1780 eurót) vitt borítékban Szemenyi Margitnak.

 

Forrás: MTI

Nyitókép: erdon.ro


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »