Magyar animációs filmek is versenybe szállnak a Berlinalén

Magyar animációs filmek is versenybe szállnak a Berlinalén

Ha van közös karaktere ezeknek a filmeknek, az a közös szellemi műhely – sok MOME-s filmnél érezhető, hogy a tanárok és az egész közösség arra fókuszál, hogy igazán jól tudják megragadni az alkotók a bennük lappangó történeteket – mondta az InfoRádiónak a Berlinalén szereplő kisfilmekről Liszka Tamás, az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál vezetője.

“Az animáció igazi nagy ereje, hogy nemcsak fotografikusan megmutatja a világot, és azon keresztül próbál egy helyzetet, egy történetet, egy érzést felszínre hozni, hanem igazán belülről tud építkezni”. Ahogy a világ dolgait látjuk, az sokkal inkább egy konstruált, a fejünkben létrejövő kép, és ezeket Liszka Tamás szerint az animáció sokkal érzékenyebben meg tudja ragadni, mint egy hagyományos kamera.

Buda Flóra Anna 2018-ban diplomázott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Animáció tanszékén az Entropia című tízperces rövidfilmjével, amely három párhuzamosan létező univerzum működését mutatja be. A három univerzumban három fiatal nő él különböző körülmények között, azonban a rendszerbe hiba folytán bekerül egy légy, amely képes átjárni mindhárom világ között. A légy megnyit egy portált, amelyen keresztül a lányok elindulhatnak egymás felé.

Hírdetés

ENTROPIA_TRAILER from flora anna buda on Vimeo.

Buda Flóra Anna jelenleg az Animation Sans Frontier (ASF) nemzetközi workshop résztvevőjeként fejlesztheti jövőbeli filmterveit. Az Entropia a Filmalap támogatásával a MOME produkciójában készült, producere Fülöp József – olvasható a közleményben.

Tóth Luca a MOME animáció szakán szerzett BA-diplomát, majd az angliai Royal College of Artban végezte a mesterképzést. Diplomafilmjét, A kíváncsiság korát a világ legfontosabb animációs fesztiválján, Annecy-ban is díjazták. Előző filmje, a 2016-ban készült Superbia Cannes-ban debütált a Kritikusok Hetén, majd további 80 nemzetközi filmfesztiválon szerepelt.

A 19 perces Lidérc úrban egy fiatal férfi mellkasröntgenén egy aprócska személy sziluettje rajzolódik ki, fejének búbja tumorként türemkedik ki az ifjú oldalából. A film a magyar Boddah stúdió és a francia Sacrebleu koprodukciójában készült, producerei Lukács Péter Benjámin, Osváth Gábor és Ron Dyens. A zeneszerző Kalotás Csaba, a hangmérnök Lukács Péter Benjámin volt, a forgatókönyvet Tóth Luca írta.

TRAILER : Lidérc úr // Mr. Mare from Luca Toth on Vimeo.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »