Magtárként kapott építési engedélyt a szocializmusban a most felújított somogybabodi templom

Magtárként kapott építési engedélyt a szocializmusban a most felújított somogybabodi templom

Varga László kaposvári megyéspüspök június 25-én ünnepi szentmise keretében megáldotta a felújított somogybabodi Szent Erzsébet-templomot.

Somogybabodon az 1920-as években épült állami iskolát bővítették ki egy kápolnával, melyet Szent Erzsébet tiszteletére szenteltek fel. Az 1960-as években az oktatási intézményeket körzetesítették, így az iskolát a helyi termelőszövetkezet rendelkezésére kellett bocsátani, és a település templom nélkül maradt.

1972-ben a somogybabodi hitközség egy magtár építésének címén építhette fel a Szent Erzsébet-templomot, melyet az elmúlt időszakban újítottak fel.

A megújult templom ünnepélyes megáldása alkalmából június 25-én bemutatott szentmisén Varga László püspök prédikációjában a keresztény ember küldetéséről beszélt.

A magtárban összegyűjtik a gabonát, melynek sorsa két irányba folytatódhat: vagy vetőmag lesz belőle, melyet elvetnek, szárba szökken, és új termést hoz; vagy a malomba kerül, ahol lisztet készítenek belőle, majd kenyeret sütnek a lisztből – mondta a főpásztor. – Ez a kép kifejezi keresztény küldetésünket. A templom összegyűjt bennünket, hogy együtt ünnepeljük Isten igéjét és az eucharisztiában köztünk jelen lévő Krisztust.

A szentmisének azonban van folytatása, mely szintén kétirányú. A keresztény embernek akkor szökken szárba az élete, és hoz sok termést, ha meghal önmaga számára.

Ez érvényes az életünkre, munkánkra, családunkra is.

Hírdetés

Lisieux-i Szent Teréz azt mondta, hogy a mennyországban sokkal több jót fog tenni, mint itt, a földön.

Amikor meghalunk, a tér és idő kategóriái már nem akadályoznak bennünket a jóságban, a szeretetben, azonban kapcsolatban maradunk azokkal, akik Krisztus tagjaiként még itt vannak a zarándokegyházban – fogalmazott Varga László püspök. – Összegyűjt bennünket az Isten, hogy aztán szárba szökkenhessen az életünk. Csak az tud szeretetben igazán kibontakozni és növekedni, aki nem önmagáért, hanem másokért él.

A szentmise végén Szűcs Imre somogybabodi plébános hálát adott az elkészült munkálatokért, megköszönve az egyházközség tagjainak segítségét, majd agapéra, szeretetvendégségre hívta a jelenlévőket.

Videó: Szerafin Zoltán

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Fotó: Kling Márk

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »