Maglai objektivitást vár a médiától

Maglai objektivitást vár a médiától

A Szabadkához tartozó kistelepülések hatásköreinek bővítéséért és az óvodai szolgáltatások minőségfejlesztéséért száll síkra a Mozgalom a Polgári Szabadkáért – hangzott el a MaPSZ hétfői sajtótájékoztatóján, ahol a városi képviselő-testület legutóbbi ülésén történtekre és a médiában megjelenő vádakra is reflektáltak az ellenzéki képviselőcsoport tagjai.

Maglai Jenő, a mozgalom frakcióvezetője ismételten annak szükségességét hangsúlyozta, hogy a Szabadkához tartozó kistelepüléseket, konkrétan Bajmokot, Csantavért és Palicsot, községi szintre emelje az önkormányzat, lehetővé téve a köztársasági szervek közvetlen jelenlétét a kistelepüléseken, az adóhivatal, a földhivatal és más fiókintézetek megnyitását a falvak adminisztratív központjaiban. A részletes stratégia és az önkormányzat mielőbbi komoly átstrukturálása megakadályozhatná a kistelepülések elnéptelenedését és a fiatalság elvándorlását – véli a volt polgármester. A MaPSZ kezdeményezését csütörtökön levette napirendről a város képviselő-testület, de Maglai szerint következő alkalommal ismét indítványozni fogják a téma megvitatását.

Nem került napirendre a Mozgalom a Polgári Szabadkáért másik indítványa sem, amelyben a Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény igazgató bizottságának leváltását kezdeményezte az ellenzéki csoport. Maglai Jenő szerint hosszabb ideje tart az óvodai hálózat leépülésre, pedig a szabadkai iskoláskor előtti intézmény korábban országos mércének számított, viszont a jelenlegi hatalom áldozatául esett az óvodai ellátás is – emelte ki a MaPSZ képviselője, aki szerint csakis egy szakmai vezetőség járulhat hozzá a szolgáltatások minőségjavulásához.

A szakmaiságot és a pártatlanságot kérte számon a subotica.com hírportálon Maglai Jenő, aki szerint összehangolt támadás indult a személye és az általa egyetlennek nevezett ellenzéki csoport tagjai ellen. A képviselő korábbi nyilatkozataiban elmondta, hogy felkészült az őt támadó újságcikkekre és az alaptalan vádakra, meglátása szerint a leszámolási hadjárat kezdete a múlt hét végén itt megjelenő cikkekben jól tetten érhető. Maglai Jenő bízik abban, hogy a média nem válik a hatalom szócsövévé, megtartja függetlenségét és teret enged a másik oldalnak is, hogy megvédhesse álláspontját és becsületét.

Végezetül Maglai Jenő méltatlannak nevezte a polgármester megnyilvánulását a városi képviselő-testület csütörtöki ülésén. Szabadka első embere nyíltan ledorongolta Bunford Tivadart, a testület elnökét, aki személyében a legfőbb szuverén szervet, magát a képviselő-testületet képviseli – mondta Maglai, aki kifogásolta, hogy a SNS magas rangú tisztségviselői nem először veszik a jogot, hogy kioktassák a város képviselő-testület elnökét arról, hogy hogyan vezesse az ülést. Maglai szerint a polgármester túllépett a jogkörén azzal, hogy a szószékről bírálta az ülésvezetést, az ellenzéki képviselő szerint Bogdan Laban polgármesternek és párttársainak az ülésvezetéssel kapcsolatos kifogásait más megfogalmazásban és zárt ajtók mögött kellene intézniük koalíciós partnerük, a VMSZ tagjához, aki a testület elnöki tisztségét betölti.

A sajtótájékoztatón felszólalt Huzsvár József, a Mozgalom a Polgári Szabadkáért önkormányzati képviselője is, aki aggályainak adott hangot a Palicsi- és a Ludasi-tó szanálására irányuló programmal és a Német Fejlesztési Bank (KfW) munkatársainak decemberi látogatásával kapcsolatban. Mint azt korábban a Vajdaság Mának adott nyilatkozatában leszögezte, a képviselő szerint az önkormányzat féléves lemaradással küzd a projekt rá eső részének megvalósításában, ezért kétséges a 6,5 milliós projekt következő határidejének betartása, de bíznak a program sikerében, mert – mint mondta – nekik sem érdekük, hogy az önkormányzat elbukja a 6,5 millió eurós vissza nem térítendő támogatást.

Basity Gréta


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »