Mágenheim doktort kőbe faragták – a Nagy Fehér örök

Mágenheim doktort kőbe faragták – a Nagy Fehér örök

Az Országos Mentőszolgálat kedden táblaavatással állított emléket a Szomszédok című sorozatnak, amiért 12 éven keresztül öregbítette a mentők hírnevét. Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs szóvivője beszélt a részletekről.

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) mindig is büszke volt a múltjára. A múlt tisztelete vezet a jövő hatékony építéséhez, a múlt pedig 130 évre tekint vissza, ami óriási idő, sok minden történt; Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs vezetője az InfoRádiónak elmondta, az újkori mentőtörténelemből egy olyan szakaszt érdemes kiemelni, amikor a közvélemény előtt sokkal nyitottabb volt az, amit a mentők a hétköznapokban művelnek.

“Méghozzá egy sorozat révén, merthogy akkor még nem volt a mentőszolgálatnak egy olyan szóvivője, mint most én vagyok. Hanem egy olyan sorozat volt a lakások tévéképernyőjén csütörtök esténként, amit Szomszédok teleregénynek hívtak, és az egész ország nézte. Volt annak egy olyan történetszála, ami Mágenheim doktorral volt kapcsolatban. Ő egy mentőorvost személyesített meg Kulka János színművész révén, és az ő mentőcsapata járta a várost, végezte a dolgát, és

az akkori mentőszolgálatot mindig megkérdezték, hogy van-e valami mondanivalójuk, valami fontos üzenet, amit a lakosságnak elmondanának”

– idézte vissza Győrfi Pál.

Hírdetés

Ilyenkor Horváth Ádám beleszőtte a történetbe ezeket, ezért ez egy olyan időszak, amire a mentőszolgálat szívesen emlékszik vissza, ezért az OMSZ a 70. születésnapján egy emléktáblát állított a Szomszédokra emlékezve.

Az emléktábla avatására számos egykori “eü-s” sorozatszínész elment, köztük Kulka János, Malek Andrea, Simorjai Emese, a rendező Horváth Ádám is, de ott voltak azok a kollégák is, akik a sorozat készültekor már szolgálatban voltak, és akikkel Mágenheim doktor kivonult.

A mentősök egyébként a sorozat készítésében szakértőként is részt vettek,

Vaszary Béla révén tartották a kapcsolatot az alkotókkal.

Az egyik közvetített üzenet az volt, hogy mindenféle apró-cseprő dolgokért nem szabad a mentőket hívni, mert akkor az igazi, életveszélyes esetektől veszik el az esélyt. Egy másik esetben fuvarozónak nézték a mentőket.

Az egyes részek végén megfogalmazott “nagy bölcsességek” között is fogalmaztak meg üzenetet a mentők.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »