Magát mentegeti a topterrorista

Az utolsó percben dönthette el Salah Abdeslam, hogy nem robbantja fel magát a novemberi párizsi merényletek során a francia nemzeti stadionnál – legalábbis a BFM TV információ szerint ő maga ezt állította a belga hatóságoknak meghallgatása során.

A francia médium által megszerzett jegyzőkönyv szerint Európa jelenlegi első számú terroristája az azóta már kiiktatott Abdelhamid Abaaoudot – akiről korábban sejtették, hogy az események főszervezője volt – állította be a tavaly őszi párizsi merénylethullám fő felelősének. Abdeslam elismerte ugyanakkor, hogy ő szállította az öngyilkos merénylőket a Stade de France-hoz, a francia nemzeti stadionhoz, de az utolsó pillanatok egyikében úgy döntött, ő nem robbantja fel magát.

A másik Abdeslam volt az igazi kulcsszereplő?

Beszélt arról is, hogy utasításnak engedelmeskedve bérelt a merényletek megtervezéséhez szükséges lakást és autókat is, méghozzá a bátyja, Brahim kérésére. A másik Abdeslamnak már csak azért is kulcsszerepe lehetett, mert a vallomásból kiderül: amikor fizetni kellett valamiért, mindig tőle jött a szükséges pénz.

Elmondása szerint a merényletek után Mohamed Abrinin kívül – Abdeslam elfogásával ő most a legkeresettebb terrorista Európában – senkivel nem kereste a kapcsolatot, Najim Laachraoui-val sem, aki a brüsszeli repülőtéren követett el kedden öngyilkos merényletet. Ez azért is fontos, mert a nyomozók szerint Abdeslam is benne lehetett a brüsszeli terrortámadások szervezésében.

„Ismeretlen” tettestársak

Abdeslam állítólag a testvérétől tudja, hogy a novemberi párizsi támadások főszereplője Abdelhamid Abaaoud volt, akivel a kihallgatott terrorista saját bevallása szerint életében egyszer találkozott. A Le Figaro ugyanakkor rámutat, hogy ez erősen bűzlik, ugyanis 2010-ben Abdeslamot és Abaaoudot együtt ítélték el rablásért Belgiumban.

A kihallgatás jegyzőkönyve még így is rengeteg nyitott kérdést hagyott, melyek közül a legfontosabb talán az, hogy ha Abdeslam valóban megfutamodott az öngyilkos merénylettől – ahogy azt tulajdonképpen állítja – miként lehetséges, hogy a belgiumi terroristák mégis tárt karokkal várták maguk közé? Ismert ugyanis, hogy múlt pénteken a radikális iszlamistát két másik tettestársával együtt kapták el a belga rendőrök egy razzia során.

A belga lapok egyébként pénteken arról is beszámoltak, hogy egy rendőri jelentésben már december elején szerepelt a címe annak a lakóháznak, amely Abdeslam búvóhelyéül szolgált.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »