Magasabb lett a Sierra Nevada a szárazság miatt

Magasabb lett a Sierra Nevada a szárazság miatt

Magasabb lett a Sierra Nevada a szárazság miatt 2017. december 14., csütörtök – 14:15 MTI2017. 12. 14., cs – 14:15 Panoráma Hoppá Friss ikon Off Törzs

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) friss tanulmánya szerint a változást az okozta 2011 és 2015 között, hogy a szárazság miatt csökkent a kőzetrepedésekben tárolt víz.

A kutatók ugyanakkor azt is megállapították, hogy az elmúlt két évben, amikor több volt a csapadék, a hegy „összement”. A kőzetek az aszály idején elvesztett vízmennyiség felét nyerték vissza, így a megnövekedett súly miatt a hegyvonulat magassága 1,3 centiméterrel csökkent.

Mindez azt sugallja, hogy a szilárd földfelszín víztározó-képessége sokkal nagyobb, mint azt korábban gondoltuk – mondta a vizsgálatot vezető Donald Argus, a NASA munkatársa.

A kőzetrepedésekben megbúvó vízről van szó, és nem arról, ami a hegyekről lezúdulva látja el a városokat és a mezőgazdasági területeket. A tanulmány szerint a Sierra Nevada 2011 és 2015 közötti vízvesztesége 45-ször nagyobb volt, mint Los Angeles egyéves vízszükséglete.

Hírdetés

A szakemberek a kaliforniai, oregoni és washingtoni hegységekben lévő 1300 olyan GPS-állomás adatait elemezték, amelyeket a finom tektonikus mozgások, a vulkáni tevékenységek és az akár 0,3 centiméternél kisebb magasságbeli változások észlelésére helyeztek ki.

A hegyvonulatnál tapasztalt emelkedés és visszasüllyedés esetében a kutatóknak olyan egyéb tényezőket is figyelembe kellett venniük, mint a tektonikus mozgások vagy a talajvíz-szivattyúzás a Sierra Nevada mentén húzódó Central Valley térségében.

Bevezető Los Angeles |

Két és fél centit nőtt négy év alatt a kaliforniai hegyvonulat, mert aszály volt.

Címkék szárazság hegyek tektonikus mozgás Sierra Nevada Település / hely Los Angeles (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = “//connect.facebook.net/hu_HU/all.js#xfbml=1”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, “script”, “facebook-jssdk”)); Rovatoldalon kiemelt Kiemelt


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »