Magasabb fordulatszámon a Ford

Magasabb fordulatszámon a Ford

Négy hónap után szép teljesítményt láthattunk a Ford árfolyamától, bő 20 százalékot sikerült emelkednie az augusztushoz képest.

Legutóbb augusztusban vettük górcső alá a Ford részvényeit, akkor 10,5 dollár fölött kifejezetten jó vételnek tűntek a vállalat papírjai. Négy hónap után szép teljesítményt láthattunk az árfolyamtól, bő 20 százalékot sikerült emelkednie az augusztushoz képest. Lássuk, van-e még tér a további erősödéshez!

Augusztusban két negatívumot említettem, ami a vállalat ellen szólt. Az egyik az autóipar ciklikus természete volt, a másik az új piaci szereplők megjelenése. Előbbi egy kalkulálható tényező, utóbbiról pedig már akkor is elmondható volt, hogy a Ford technológiai szempontból összességében felkészült az előtte álló kihívásokra.

A Fordban véleményem szerint továbbra is rejlik potenciál, ennek egyik kulcsa az, hogy az európai piacon is utolérte magát a vállalat. Novemberben 4 százalékkal sikerült több járművet eladnia az előző év azonos időszakához képest. Európában a sztori meghatározó eleme a Ford Fiesta. Ez a modell a tengertúlon kénytelen a városi terepjárók (SUV-ok) árnyékában élni, ám különösen a nyugat- és közép-európai térségben óriási népszerűségnek örvend, olyannyira, hogy a vállalatnak eddig a kereslet kielégítése is nehézsget okozott.

Az egyeduralkodó Fiesta mellett egyre inkább átgyűrűzik Európába is az SUV-láz, ezekből a városi terepjárókból 32,6 százalékkal többet tudott értékesíteni a Ford. A jelenlegi tendenciák alapján az látszik, hogy az értékesítések 2017-ben meglehetősen erős negatív trendje megfordult. Amennyiben az európai fordulat tovább erősödik, akkor 2018-ban már látványos eredményeket és meggyőző számokat láthatnak a befektetők, de a januári gyorsjelentés is árulkodó lesz a folyamat előrehaladását illetően.

A technikai képre tekintve is trendfordulást láthattunk augusztus óta, a részvény többéves csökkenő trendből tudott kitörni, melyet követően 12,5 dollárnál talált ellenállást. Ez alól az elmúlt hetekben kibújt, így a kitörés folytatódása esetén elsőként 13,2 dolláros célszint adható meg, ezt követően pedig 14 dollár jelent majd erős ellenállást.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »