Magára vállalta az Iszlám Állam az orlandói merényletet

Az Iszlám Állam terrorszervezet jelentkezett az 50 áldozatot követelő, orlandói melegbárban végrehajtott mészárlás elkövetőjeként – közölte vasárnap a dzsihadista szervezethez kötődő Amak hírügynökség.

A hírek szerint a támadó néhány pillanattal tette elkövetése előtt hívta az amerikai segélyhívószámot (911) tárcsázta, s hűséget fogadott Abu Bakr al-Bagdadinak, az Iszlám Állam vezetőjének. A FOX News hírtelevízió úgy tudja: 2013-ig visszamenően ismert volt a Szövetségi Nyomozó Iroda előtt Omar Mateen, a merénylet elkövetője. A hírtelevízió névtelenül nyilatkozó forrásokra hivatkozva hozzáfűzte, hogy a SZövetségi Nyomozó Iroda (FBI) korábban aktát nyitott róla.

Az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb tömegvérengzésévé vált az orlandói melegbárban vasárnapra virradóra elkövetett támadás: mint a város polgármestere bejelentette, a hatóságok ötven halálos áldozatra bukkantak és ötvenhárom embert ápolnak a kórházakban. Az áldozatok száma azt követően nőtt meg ennyire, hogy a rendőrség és az FBI teljesen átvizsgálta az orlandói szórakozóhelyet. A korábbi hírek mintegy 20 halottról szóltak.

Buddy Dyer polgármester rendkívüli állapotot hirdetett ki a városban. Barack Obama elnök, akit reggel tájékoztattak a történtekről, elrendelte, hogy a szövetségi kormányzat adjon meg minden szükséges segítséget a floridai rendőri szerveknek.

Kiderült, hogy a rendőrség által agyonlőtt merénylő Omar Szaddiki Mateen, 29 éves férfi, afgán szülők gyermekeként született New Yorkban. A merénylőnél kézifegyvert és – a rendőrség megfogalmazása szerint – „azonosítatlan szerkezetet” találtak. A floridai iszlám közösség vezetője már nyilatkozott, a közösség gyászáról és együttérzéséről biztosított mindenkit, s kifejtette, hogy a közösség elítél minden ilyen és hasonló bűncselekményt.

„Semmi köze a valláshoz a mészárlásnak” – vélekedett az ámokfutással gyanúsított afgán származású férfi apja. Mir Seddique az NBC amerikai televíziós csatornának elmondta, hogy fia néhány hónappal ezelőtt dühös lett Miamiban, amikor két férfit látott csókolózni, s szerinte ámokfutása mögött is a homofóbia állhat. „Nem tudtunk semmiről. Ahogy az egész országot, úgy minket is sokkolnak a történtek” – tette hozzá az apa, miután családja nevében bocsánatot kért fia tettéért.

„Eleget tudunk ahhoz, hogy elmondhassuk: ez terror- és gyűlöletcselekmény” – jelentette ki Barack Obama amerikai elnök, reagálva az orlandói melegbárban elkövetett támadásra. Az elnök továbbá elmondta: szívszorító nap ez a meleg, biszexuális és transzneműek  közösségének. Obama szerint egyelőre nem lehet egyértelműen megítélni a támadó indítékait.

Vlagyimir Putyin orosz elnök együttérzését fejezte ki Barack Obama amerikai elnöknek, s az Egyesült Államok népének az orlandói melegbárban elkövetett, 50 áldozatot követelő támadás miatt – közölte a Kreml sajtóosztálya. „Az iszonyat és elítélés legmélyebb érzését” fejezte ki Ferenc pápa a merénylet kapcsán – ismertette a szentszék vasárnap. A Vatikán szóvivője, Federico Lombardi elmondta: a katolikus egyházfő elítéli a „gyilkos ostobaságot s az értelmetlen gyűlöletet”.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »