Magára maradt a Most-Híd a népszámlálás ügyében. Az MKP és az Összefogás is egyetlen nemzetiség feltüntetését kéri az íveken

Magára maradt a Most-Híd a népszámlálás ügyében. Az MKP és az Összefogás is egyetlen nemzetiség feltüntetését kéri az íveken

Szöges ellentétbe került egymással a vegyespárt és a két másik, magyar párt. Legalábbis ami a népszámlálás lebonyolítása körüli részleteket illeti.

A február 15-én kezdődő, tízévente megrendezésre kerülő népszámlálás megvalósítása Gyimesi György (OĽaNO) hathatós közbenjárására március 31. helyett október 31-ig ki lett tolva. Mégpedig a koronavírus-járvány miatt. Félő volt ugyanis, hogy a korlátozott lehetőségek az adatfelvételeket illetően kevésbé pontos számokat eredményeznek, ami negatívan hatott volna a magyarokra és a többi nemzetiségre is.

A felvetés először az Összefogás részéről valósult meg, majd az Új Egység Mozgalom is mellé állt. Végül Gyimesi György (OĽaNO), a legerősebb kormánypárt magyar nemzetiségű képviselője vitte sikerre a  dolgot. A koalíciós tanácson sikerült a partnereket is meggyőznie a határidő kitolásáról, melyet a kormány legutóbbi ülésén el is fogadott.

A történet azonban itt nem állt meg.  A népszámlálás egyik sarkalatos kérdése a nemzetiség meghatározása. Szlovákiában e téren most először Ravasz Ábel (Most-Híd) kezdeményezésére, még az előző választási ciklusban a felvidéki magyar szervezetek teljes mellőzése mellett bekerült a kettős nemzetiség lehetősége.

Azaz, a kérdésre, hogy „Mi az ön nemzetisége?“ után furcsa mód az „Egyéb nemzetiséghez tartozónak is vallja magát?“ kérdés is megjelent.

Ravasz javaslatát Bukovszky László (Most-Híd) kormánybiztos, és néhány, szélsőségesen liberális felvidéki magyar, mint például Petőcz Kálmán is támogatta.  A többséget azonban meg sem kérdezték, társadalmi vita sem volt a kérdésben.

A felvidéki magyarság Ravasszal ellentétben komoly kockázatot lát a változtatásban. Nncs ugyanis tisztázva, hogy a Statisztikai Hivatal hogyan fogja majd az így kapott válaszokat interpretálni.

Ami jó a romáknak, nem biztos, hogy jó a magyaroknak

Ravasz Ábel célja korábbi romaügyi kormánybiztosként vélhetően az volt, hogy a romák számarányát növelje a népszámlálás során. A cigányok között van ugyanis a legtöbb olyan személy, aki magyarnak vagy szlováknak vallja magát. Így most lehetőséget kapnának arra, hogy szlovák-roma, vagy magyar-romaként is szerepeljenek.

Ami azonban a romák számára lehet hogy pozitívum, az a magyaroknál kockázat. A kettős nemzetiség ugyanis pont a vegyespárt által képviselt hibrid identitást erősítheti. Emiatt vállalta fel Gyimesi, hogy az utolsó pillanatban megpróbálja visszaállítani az eddig évtizedek óta alkalmazott egyetlen nemzetiséget a kérdőíveken.

A Körkép.sk információi szerint a kérdés a koalíciós tanács, majd a kormány ülésén is téma volt, de egyelőre nem született döntés az ügyben.

Hírdetés

Ravasz megneszelve, hogy mi készül, gyorsan nyílt levelet fogalmazott meg nyomásgyakorlásként, melyet 90 százalékban szlovákok írtak alá. Ebben a kettős nemzetiség megőrzése mellett érvel.

Erre válaszul az Összefogás nyílt levelet fogalmazott meg Igor Matovič kormányfőhöz, melyben az egyetlen nemzetiséghez való visszatérés lehetőségét kérik.

„A népszámlálás metodikáját egyesek úgy akarják megváltoztatni, hogy annak hatásaival már nem törődnek…Teljesen tisztázatlan, hogy a több nemzetiség megadásával kapott számok pontosan mit is jelentenek majd, hogyan befolyásolják majd a nemzetiségek helyzetét, támogatását, jogait vagy megítélését“

– olvasható indoklásukban.

Az MKP szintén ezen a véleményen van.

„Nem tudni pontosan, hogy a második nemzetiség értelmezése és statisztikai besorolása miként befolyásolja majd nyelvi és nemzetiségi jogainkat, a második nemzetiség kérdését illetőleg, a párt egyértelműen az egyetlen nemzetiség bejelölésének lehetőségét támogatja“

– áll a párt Körképnek küldött nyilatkozatában.

Ugyanezt kérik egyébként a Kerekasztal, illetve Fórum Intézet körüli, ún. civilek által életre hívott népszámlálási kampánystáb tagjai is.

Gyimesi György (OĽaNO), a kormánykoalíció magyar nemzetiségű képviselője maga is azt vallja, hogy a két vagy több nemzetiség lehetősége a népszámlálási íveken inkább veszélyt, mint esélyt jelent.

A kettős nemzetiség vagy egyetlen nemzetiség kérdésében tehát a Most-Hídon és néhány szélsőséges liberális szlovákiai magyaron kívül a teljes magyar politikai paletta és a civilek nagy része is a kettős nemzetiség eltörlését kéri.

Erre vonatkozóan az Összefogás nyílt levelet intéz a kormányfőhöz, melyet portálunk főszerkesztője, Király Zsolt is aláírt. Aki szeretné aláírásával támogatni a kezdeményezést, azaz hogy aki magyar, az csak magyar lehessen, ne pedig kettős nemzetiségű, az hozzászólásában ITT jelezheti.

Segítené a helyzet rendezését, ha minél több magyar nemzetiségű állampolgár, polgármester, Csemadokos, stb. aláírná a nyílt levelet.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »