Magára költötte az adományokat a Vöröskereszt

Magára költötte az adományokat a Vöröskereszt

Szenátusi jelentés készült arról, hogy az amerikai Vörökereszt hanyagul kezelte a haiti földrengés után felajánlott adományokat és megpróbálta félrevezetni az ellenőrzést sürgető politikusokat is.

Chuck Grassley iowai republikánus szenátor, a szenátus igazságügyi bizottságának elnöke csütörtökön hozta nyilvánosságra annak a vizsgálatnak a megállapításait, illetve a megállapításokat összegző jelentést, amely a Vöröskereszt belső viszonyairól, pénzügyeinek helyzetéről készült. A vizsgálat azon gyanú nyomán indult meg, miszerint a szervezet visszaéléseket követett el a felajánlott adományokkal. Konkrétan a 2010-es haiti földrengés adományainak sorsát vizsgálta a szenátusi bizottság.

A jelentésből az derül ki, hogy a haiti tragédia után összegyűlt adományok egynegyedét, mintegy 125 millió dollárt, a szervezet nem a károsultak megsegítésére, hanem önmagára költötte. A Vöröskereszt vezető tisztségviselői pedig szándékosan hamis információkkal vezették félre a közvéleményt, valamint mind az ellenőrzésre hivatott szerveket, mind a kongresszusi politikusokat. „Alapvető és lényegi aggodalmak merülnek fel a Vöröskereszt mint szervezet működése miatt” – fogalmaz a jelentés.

Hat új házat építettek

A Grassley szenátor kezdeményezte vizsgálatot egy esztendővel ezelőtt indították, miután oknyomozó riportjában az amerikai közszolgálati rádió (NPR) kiderítette, hogy a Vöröskereszt nagyszabásúnak ígért haiti lakásépítési programja nyomán mindösszesen hat új ház épült fel. A kongresszusi vizsgálódás során a jótékonysági szervezet azzal próbált érvelni, hogy a pénz egy része – mintegy hetvenmillió dollár – felmérésekre, szakértői véleményekre, előzetes terepmunkára ment el. A kongresszusi jelentés azonban leszögezi: „a szervezet egyetlen konkrét ténnyel sem tudta igazolni, hogy az említett tevékenységek megtörténtek”.

A Vöröskereszt elnök-vezérigazgatója, Gail McGovern azt nyilatkozta a kongresszusi vizsgálóbizottságnak, hogy minden tevékenységüket számlával tudják igazolni, s ezeket benyújtották az illetékes kormányzati ellenőrzési hivatalnak. A jelentés ugyanakkor leszögezi, hogy ez az állítás nem felel meg a valóságnak, a Vöröskereszt nem tudott mindennel elszámolni. A jelentés közzététele után, még csütörtökön a kora délutáni órákban, a Vöröskereszt azonnal közleményben reagált. A szervezet leszögezi: minden kiadásuk igazolható a haiti program méretei és összetettsége okán.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »